Bănci și Asigurări

La Caixa ar putea plati peste 70 mil. euro pentru Libra Bank

13.05.2008, 19:21 22

Fondul american de investitii Broadhurst urmeaza sa incaseze peste 70 de milioane de euro din vanzarea participatiilor care insumeaza 100% din capitalul Libra Bank catre grupul spaniol La Caixa, afirma surse bancare.
Potrivit datelor disponibile, Libra detinea active totale de 630 de milioane de lei (aproape 175 de milioane de euro) in decembrie trecut.
Contactat de ZF, Siminel Andrei, presedintele NCH Advisors - care administreaza activitatea locala a fondului, nu a dorit sa faca niciun comentariu.
Sursele citate afirma ca banca a fost vanduta "ieftin", Andrei fiind in plin proces de exit din mai multe investitii facute in ultimii ani si castigand circa 500 mil. euro din tranzactiile realizate din 2007 pana in prezent.
Libra este o banca de nisa - una dintre cele mai mici de pe piata, care a incercat sa se specializeze in acordarea de finantari pentru clienti cu profesii liberale.
Banca a incheiat anul cu un sold al creditelor acordate liber profesionistilor de aproape 125 de milioane de lei (34,6 milioane de euro) si asteapta o crestere cu 50% anul acesta.
La Caixa este al treilea mare grup bancar din Spania, cu active de peste 250 mld. euro, specializat in economisire. In toamna trecuta a deschis o sucursala la Bucuresti, anuntandu-si intentia de a face si o achizitie. Reprezentantii bancii au catalogat drept "zvonuri" informatiile privind negocierile de preluare a institutiei de credit din Romania.
Libra Bank a devenit operationala in 1997, iar in 2003 a fost preluata de NCH. Fondul o controleaza prin sapte companii, cea mai mare participatie apartinand firmei Romarta, care are aproape 48%.
Institutia de credit are 21 de unitati, dintre care 9 in Bucuresti. Vanzarea Libra Bank ar fi prima tranzactie de pe piata bancara din acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO