Bănci și Asigurări

Leul a invins dolarul in 2003

05.01.2004, 00:00 28



Pana de curand nimeni nu s-ar fi gandit ca ar putea veni un moment de timp in care leul sa fie mai tare decat dolarul, iar plasamentele in moneda americana vor fi catalogate mai degraba pierdere decat castig. Dar iata ca "minunea" s-a intamplat si pentru prima data in ultimii 14 ani leul a reusit anul trecut sa se intareasca cu aproape trei puncte procentuale in raport cu moneda americana. Mai exact, la sfarsitul anului trecut dolarul era cotat la Bucuresti la 32.595 lei, cu 905 lei mai putin decat la inceputul anului.



Dupa deprecierile cu trei cifre de prin anii 1991-1992, devalorizari ale leului fata de dolar de 66% in 1999 sau chiar de 42% in 2000 incepusera deja sa devina nemultumitoare pentru cei care au preferat moneda americana pentru economii. Iar acum ce sa mai spunem: fanii dolarului se imputineaza probabil pe zi ce trece.



Ca de fapt leul a castigat lupta cand deja nu mai era in ring iar jocurile s-au reglat pe pietele externe din lupta euro/dolar conteaza prea putin acum. Cert este insa ca de aproape doi ani dolarii sunt schimbati in lei cam la aceleasi cursuri, daca nu chiar mai mici.



Tocmai trendul ascendent pe care a mers ani de zile raportul leu/dolar a facut din valuta americana preferata celor care au avut de unde economisii, randamentele aduse de plasamentele in dolari nefiind egalate vreme buna de nici o alta varianta de economisire. Peste 70% din economiile din banci erau de departe in bancnota verde.



Incepand insa din 2002, cand euro a inceput treptat sa castige din ce in ce mai mult teren in fata valutei americane, si pe piata interna puterea dolarului a inceput sa paleasca. Euro, si mai nou lira sterlina (care anul trecut a inregistrat un avans de peste 8% fata de leu) sunt din ce in ce mai cautati.



Uitandu-ne la ce s-a intamplat pe pietele externe, spre exemplu, numai anul trecut moneda europeana a crescut cu peste 20% fata de dolar, evolutia euro din 2003 nemaicunoscand niciodata un asemenea elan, de la lansarea sa pe piata in 1999.



Totusi, majoritatea analistilor spun ca euro este pe punctul de a intra in ultima sa etapa de crestere fata de dolar. Probabil ca va ajunge la un curs de 1,3 dolari pe unitate prin iunie 2004, dar previziunile arata ca se va retrage la 1,15 dolari, pana la sfarsitul anului.



Sunt insa si fericiti de scaderea puterii dolarului in fata leului: cei care au credite in dolari si care platesc acum, in lei, rate mai mici. Pentru cat timp insa ramane de vazut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels