Bănci și Asigurări

Leul a ramas preferat la economisire

20.10.2005, 19:46 15

Plasamentele in lei au ramas mai atractive pentru deponenti decat cele in valuta si in luna august, inregistrand cresteri sensibil mai mari, in ciuda scaderii dobanzilor pe piata locala, arata datele Bancii Nationale.

Cea mai importanta crestere au inregistrat-o disponibilitatile la vedere in lei, al caror sold a crescut cu 10% in august, pana la 11,77 mld. lei (3,36 mld. euro). Comparativ, disponibilitatile la vedere pastrate in valuta au crescut cu numai 1,6%, pana la un sold de 7,28 mld. euro (2 mld. euro).

Cresterile soldurilor disponibilitatilor la vedere si ale depozitelor la termen in lei au fost alimentate preponderent de miscarile agentilor economici. Acestia si-au majorat disponibilitatile la vedere in lei cu aproape 14%, iar depozitele cu 8%. In schimb, plasamentele in valuta ale firmelor au inregistrat in august cresteri marginale.

Ramane insa de vazut cum vor afecta preferintele pentru economisire scaderile dramatice de dobanzi care au avut loc in septembrie si octombrie. In prezent, bancile si-au aliniat dobanzile in jurul nivelului de 4,5-5% pe an, la termenul de o luna, respectiv intre 5,25% si 6% pe an, pentru scadentele de 12 luni. Unii jucatori au coborat insa cu dobanzile la depozitele in lei chiar sub nivelul de 2% pe an, remunerand mai bine depunerile in valuta. In august, dobanzile pasive la lei oscilau inca intre 6% si 9% pe an.

In cazul depozitelor la termen, plasamentele in lei au crescut cu 4,5%, pana la un sold de 27,63 mld. lei (7,9 mld. euro). In acelasi timp, depozitele la termen constituite in valuta au inregistrat o variatie marginala, de numai 0,4%. Soldul acestora a ajuns astfel la 16,47 mld. lei.

Certificatele de depozit au fost insa mai putin atractive in august, soldurile acestora marcand scaderi usoare, atat in cazul plasamentelor in moneda nationala, cat si in valuta. Diminuarea plasamentelor in certificate de depozit, instrumente care garanteaza un nivel al dobanzii pentru intreaga perioada de depunere, vine chiar in conditiile in care pe piata dobanzile la lei au cotinuat sa coboare, fiind cu atat mai greu de explicat.

Soldul certficatelor de depozit in lei a scazut cu 0,4%, pana la 2,49 mld. lei (0,71 mld. euro), diminuarea fiind determinata exclusiv de retragerile persoanelor fizice. In cazul celor in valuta, scaderea a fost de aproape 1%.

Cel mai mult au de castigat acum cei care au reusit sa-si plaseze fondurile la dobanzi fixe in lei, care le asigura in prezent randamente ridicate. Pe piata monetara, dobanzile se mentin la minime istorice, de 0,5%-3% pe an pentru termene scurte. In afara de certificatele de depozit, care se dovedesc nepopulare, majoritatea bancilor nu ofera insa alte instrumente cu dobanda fixa.

In lipsa altor alternative de plasament, majoritatea celor care economisesc se vad nevoiti sa-si plaseze disponibilitatile in depozite bancare. De altfel, plasamentele bancare au crescut cu 2,5% in august, cea mai mare expansiune din luna mai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO