Bănci și Asigurări

Leul a reusit sa bata valuta la creditele neguvernamentale

13.04.2006, 00:00 12

Leul a ajuns sa detina ponderea majoritara in structura creditului neguvernamental la sfarsitul lui martie, a declarat Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR, fiind astfel atins unul din principalele obiective ale bancii centrale in privinta finantarilor.

"Fata de martie 2005, cand creditul in valuta reprezenta 60% din totalul creditului neguvernamental, imprumuturile in lei au urcat la 48% in decembrie, iar astazi, dupa ultimele date operative, va putem comunica ca situatia s-a inversat. La finele lui martie aveam 51% credite in lei si 49% in valuta. Aceasta repozitionare se explica prin masurile de politica monetara care au vizat temperarea creditului in valuta si stimularea celui in lei", a declarat Georgescu, in cadrul seminarului "Piata Creditului", organizat de Finmedia.

Anul trecut creditul in lei a crescut cu 57%, pornind insa de la o baza de comparatie destul de redusa, in timp ce imprumuturile in valuta au marcat o crestere cu 19%.

Incepand din 2004 banca centrala a luat o serie de masuri pentru temperarea creditului in valuta, care au culminat in toamna trecuta cu introducerea unei limitari a fondului creditelor in devize pe care o banca le poate acorda in functie de capitalurile proprii. Prevalenta creditului in moneda straina era deranjanta pentru BNR, care isi vedea astfel mult limitata eficacitatea instrumentelor de politica monetara. Pe de alta parte, ponderea mare detinuta de valuta facea sistemul bancar vulnerabil in fata evolutiilor cursului valutar.

"Din punct de vedere prudential ne interesa sa existe o corelatie sanatoasa intre structura resurselor, care erau 60% in lei, si creditare, unde situatia era opusa. Acum s-a diminuat aceasta discrepanta", mai spune Georgescu.

Creditul in lei va continua sa-si majoreze ponderea, insa viteza de crestere va incetini, odata cu majorarea bazei de calcul. Anul acesta creditul neguvernamental ar trebui sa creasca cu aproximativ 30% in termen nominali, astfel incat gradul de intermediere financiara sa urce la 24% in decembrie, fata de 21% la sfarsitul lui 2005.

Georgescu subliniaza insa ca nu economisirea locala a stat la baza expansiunii creditului, care s-a bazat pe atragerea de imprumuturi din strainatate, adica pe economisirea strainilor.

Anul trecut depozitele populatiei au crescut cu 24%, in timp ce sursele externe au inregistrat o crestere cu 27%, alimentand intr-o mai mare masura creditare. Pe de alta parte, Georgescu spune ca in prezent nu se intrevad pericole privind o depreciere semnificativa a leului, care sa-i puna in dificultate pe cei care au de rambursat imprumuturi in moneda straina.

"Diferentialul de dobanda este important si ne avantajeaza. Nu vedem in perspectiva apropiata presiuni pe curs care sa duca la o depreciere a monedei nationale, aceasta incadrandu-se in limitele de variatie ale regimului de flotatie controlata", mai spune Georgescu. Pozitia Bancii Centrale Europene, care a lasat de inteles ca nu va majora dobanda la euro cu ocazia sedintei de politica monetara din mai, avantajeaza BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO