Bănci și Asigurări

Leul continua sa piarda teren

05.09.2008, 17:58 17

Leul a pierdut in continuare teren in fata euro, cotatiile urcand pana spre 3,56 lei pentru un euro pe piata de la Bucuresti, intr-o sedinta de tranzactionare agitata.
BNR a calculat ieri un curs de 3,5555 lei pentru un euro, cu 0,68 bani peste nivelul precedent. In schimb, dolarul a pierdut 1,49 bani, coborand la 2,4496 lei.
La inceputul saptamanii euro coborase la 3,51 lei, dupa anuntarea cresterii economice record in Romania pe semestrul intai, insa acest nivel suport a rezistat, iar ulterior piata a inregistrat o corectie.
Astfel, leul a aderat la o miscare regionala de depreciere usoara, determinata de o reaprindere a aversiunii fata de risc pe fondul temerilor privind intrarea in recesiune a economiei europene.
"Piata a fost agitata in prima parte a zilei, dar lucrurile s-au linistit spre sfarsitul sedintei de tranzactionare", a comentat un dealer. Piata valutara interbancara s-a deschis ieri in cotatii de 3,5480/3,55 lei pentru un euro, peste nivelul inchiderii din ziua precedenta.
Pe tot parcursul sedintei euro a oscilat intr-o banda ingusta, deasupra pragului de 3,55 lei. La sfarsitul zilei bancile cotau euro la 3,5545/3,5565 lei. Pe piata monetara dobanzile au ramas la niveluri relativ ridicate, de peste 13% pe an pentru plasamentele pe termen foarte scurt. Pe piata se resimte o presiune pe lichiditati, in conditiile in care BNR nu a mai intervenit pentru a imprumuta lei bancilor. Leul nu a reusit totusi sa profite de dobanzile ridicate, asa cum s-a intamplat in ultima perioada.
Monedele de pe pietele emergente din regiune au avut ieri evolutii divergente.
Cotatiile au coborat usor pe piata maghiara, la 238,7 forinti pentru un euro, in timp ce in Polonia euro a urcat la 3,3860 zloti. Lira turceasca si lira ruseasca au pierdut de asemenea teren in fata euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO