Bănci și Asigurări

Leul devine mai atractiv si la finantarile ipotecare

12.01.2006, 18:44 24

Creditul ipotecar in lei a continuat sa accelereze si in noiembrie, pe fondul restrictiilor la finantarile in valuta impuse de BNR, care a indus si ieftinirea imprumuturilor in moneda locala.

Pe de alta parte, restrangerea finantarilor in valuta a dus la incetinirea ritmului de crestere generala a creditului ipotecar.

Imprumuturile in lei au accelerat semnificativ, inregistrand o crestere lunara de peste 17%. Ritmul inalt este insa distorsionat de baza de comparatie foarte redusa, de aproape 10 ori mai mica decat in cazul celor in valuta. In termeni absoluti, soldul creditelor ipotecare in lei a crescut cu 0,7 milioane de lei. In acest timp, creditul in valuta a inregistrat o expansiune de 100 de milioane echivalent lei.

Finantarile in lei au luat avant din octombrie (cresterea a fost atunci de 12%), dupa intrarea in vigoare a normelor BNR care limiteaza drastic capacitatea bancilor de a acorda credite in valuta clientilor care nu inregistreaza venituri in moneda in care contracteaza imprumutul. In august si septembrie cresterile fusesera de numai 3%. Atunci valuta era in topul preferintelor, chiar si bancherii spunand ca este mai sigur sa acorde creditele pe termen lung in valuta, datorita lipsei resurselor pe termen lung in lei.

In aceste conditii, ponderea detinuta de leu in structura finantarilor a scazut cu un punct procentual in perioada noiembrie 2004-noiembrie trecut, pana la 9,7%.

Soldul creditului ipotecar a ajuns sa depaseasca in noiembrie, in premiera, pragul de 5 miliarde de lei (1,38 miliarde de euro), nivel cu 3,5% mai mare decat la sfarsitul lui octombrie. In ultimele 12 luni, soldul sau a inregistrat o crestere cu aproape 62%, corespunzatoare unei rate lunare medii de peste 5%. In termeni reali, cresterea a fost de 53%.

Soldul creditelor in lei a ajuns, dupa a opta crestere lunara consecutiva, la aproape 0,5 miliarde de lei (echivalentul a 0,13 miliarde de euro). In intervalul noiembrie 2004 - noiembrie 2005 creditul in lei a crescut cu 47,6%, ritmul mediu lunar fiind de 4%.

Soldul finantarilor in valuta a ajuns la echivalentul a 4,55 miliarde de lei (1,25 miliarde de euro). In noiembrie creditul in valuta a crescut cu putin peste 2%, in timp ce ritmul mediu in ultimul an fusese de 5%. Astfel, in 12 luni, creditul ipotecar in valuta a crescut cu 63,5% in termeni nominali, respectiv 54,8% in termeni reali.

Creditul ipotecar a crescut de trei ori mai incet decat cel de consum, al carui sold s-a dublat in acest interval. Astfel, in totalul finantarilor acordate populatiei, creditul ipotecar reprezinta aproximativ 25%, in timp ce in economiile mature ponderea acestuia este de trei sferturi.

Bancherii spun ca 2006 va fi anul creditului ipotecar, care va fi stimulat de scaderea dobanzilor, dar si de imbogatirea ofertei. Extinderea perioadelor de rambursare permite de asemenea diminuarea ratelor lunare de plata, astfel ca un numar mai mare de clienti au acces la astfel de finantari. Totodata, pe piata au aparut de anii trecuti jucatori specializati pe economisire-creditare in domeniul locativ, iar anul acesta ar trebui sa debuteze si bancile ipotecare, odata cu definitivarea cadrului legislativ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24