Bănci și Asigurări

Leul, din nou atractiv: plus 3% intr-o saptamana

Leul, din nou atractiv: plus 3% intr-o saptamana

Click pentru imaginea intreaga

10.07.2008, 18:21 13

Euro a coborat ieri la minimul anului pe piata interbancara, iar dealerii sustin ca leul mai are potential de apreciere in urmatoarea perioada, insa parerile analistilor sunt impartite in ceea ce priveste evolutia pe termen lung.
Intarirea leului vine in contextul in care si celelalte monede din regiune au marcat castiguri puternice in fata euro, zlotul polonez si forintul maghiar fiind acum la maxime istorice, in contextul in care marti bursele din SUA au revenit in crestere cu circa 3%.
Desi cu numai cateva zile in urma cursul parea ca nu are nicio sansa sa coboare sub 3,6 lei pentru un euro, acum piata de la Bucuresti se misca din nou in stransa corelatie cu cele din regiune. Dealerii spun chiar ca sunt putine sanse ca euro sa mai revina in perioada urmatoare la 3,6 lei.
Aurelian Mihailescu, dealerul sef al Raiffeisen Bank, enumera printre principalele motive ale aprecierii sentimentul regional pozitiv, spargerea suportului psihologic de 3,6 lei/euro, precum si fluxurile comerciale. "Este posibil sa continuam miscarea. Un target e dificil de dat, insa pragul de 3,5 lei/euro poate fi atins usor. Miscarile de revenire ale euro fata de leu vor exista, avand rol de corectii", arata Mihailescu.
"Scaderea cotatiilor a antrenat declansarea unor ordine presetate de vanzare de valuta, care au amplificat amplitudinea miscarii", a comentat si Alexandru Anghel, senior dealer la Credit Europe Bank.
Cotatiile au coborat pe piata valutara de la Bucuresti sub pragul de 3,6 lei pentru un euro inca de luni seara si au ramas la aceste niveluri in ultimele doua sedinte.
Miercuri, leul a continuat sa se aprecieze fata de euro, cursul de referinta anuntat BNR atingand cel mai redus nivel al anului, 3,5434 lei/euro, cu cinci bani sub nivelul de marti.
O paritate mai redusa comparativ cu cea calculata miercuri a fost anuntata la 27 decembrie 2007, cand un euro a fost cotat la 3,5282 lei.
"Piata a fost foarte agitata in prima parte a zilei. Cotatiile au trecut foarte usor de 3,55 lei pentru un euro, care era considerat un prag important, iar acum urmatoarea tinta este 3,5 lei pentru un euro", a comentat dealerul unei banci importante.
Primele tranzactii de miercuri au fost realizate la 3,5640 - 3,5660 lei/euro, cu 0,75 bani mai jos fata de nivelul de la inchiderea zilei precedente, de 3,5715 lei/euro.
Dupa deschiderea sedintei, investitorii straini au plasat ordine semnificative de vanzare de euro, astfel ca paritatea leu/euro a coborat pana la 3,5430 unitati. Spre sfarsitul zilei euro a coborat chiar la 3,52 lei, dupa un nou val de vanzari.
Leul a fost, in prima jumatate a anului, aproape permanent sub presiune, investitorii internationali penalizand dezechilibrele puternice din economia romaneasca, in contextul cresterii puternice a aversiunii fata de risc pe plan global. In luna ianuarie cursul a urcat pana aproape de 3,8 lei/euro, cu circa 20% peste minimul de 3,1 lei/euro atins in vara trecuta, in conditiile in care jucatorii speculatori straini pariau pe o cadere abrupta a leului. Ulterior, cotatiile s-au inscris intr-o banda ingusta, iar pe medii lunare euro a fluctuat intre 3,64 si 3,72 lei in primul semestru.
La inceputul anului majoritatea analistilor erau optimisti in privinta evolutiei cursului in semestrul al doilea, insa acum apar divergente de opinii, in conditiile in care si pe plan international persista efectele crizei creditelor ipotecare aparuta in vara trecuta in SUA.
Astfel, unii sunt mai optimisti, vazand cursul coborand pana la sfarsitul anului spre 3,5 lei, considerat nivel de echilibru, in timp ce altii vad euro coborand la 3,58 lei in septembrie, dupa care ar urma sa revina la 3,65 lei spre sfarsitul anului.
Totodata, exista dealeri care apreciaza ca BNR ar putea fi nevoita sa intervina din nou pe piata in ultimul trimestru, pentru a apara leul.
Cand cotatiile erau in jur de 3,6 lei/euro, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, arata ca acest curs este mult mai potrivit cu nivelul deficitului de cont curent fata de rata de schimb din vara anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO