Bănci și Asigurări

Leul este supraevaluat, ceea ce afectează negativ exporturile şi revenirea economică - AOAR

Leul este supraevaluat, ceea ce afectează negativ exporturile şi revenirea economică - AOAR

Autor: Cristina Cuncea - Mediafax

01.06.2011, 12:47 1970

Moneda naţională este supraevaluată, "cursul normal" fiind4,7-4,8 lei/euro, iar aprecierea leului are efecte negative asupraexporturilor, a căror dinamică este deja în scădere, şi implicitasupra şanselor de revenire a economiei, potrivit AsociaţieiOamenilor de Afaceri din România (AOAR).

"Un studiu al Economist Inteligence Unit (EIU) de la începutulanului arăta că leul este supraevaluat cu 13%. Aprecierea monedeinaţionale a continuat, astfel că extrapolând supraevaluarea este de16%. Un curs normal ar trebuie să fie 4,7-4,8 lei/euro. Îi întrebămpe adepţii menţinerii cursului (...) de ce nu este aşa. Cifrele şistudiile arată că avem o supraevaluare a leului şi aşpteptămcontra-argumente de ce cursul nu este acolo", a declarat miercuri,într-o conferinţă de presă, preşedintele AOAR, Florin Pogonaru.

În opinia lui Pogonaru, Banca Naţională a României este "excesivde prudentă" în privinţa capitalurilor speculative.

"Ai datoria să duci cursul la nivelul la care economiafuncţionează, nu să fii excesiv de prudent. A fi prudent înseamnăsă închizi totul. Nu credem că este acceptabilă întărirea monedeinaţionale într-o ţară care se află într-o criză profundă, o ţarăparte a unei pieţe unice, fără posibilităţi de a acţiona prinbariere de orice fel. Am mai trecut printr-o perioadă când cursulcoborâse la 3,1 lei/euro şi apreciem că suntem încă departe destingerea consecinţelor acelei perioade, este de ajuns săcontemplăm beneficiile şi de cont curent din 2007 şi 2008 şi parteadin criza anilor 2009-2010 care ne aparţine", a arătatreprezentantul AOAR.

El atrage atenţia că este îngrijorătoare scăderea dinamiciiexporturilor în luna martie pe fondul aprecierii monedei naţionaleşi că în a treia decadă din luna aprilie s-a înregistrat chiar oreducere faţă de aceeaşi perioadă din 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO