Bănci și Asigurări

Leul se clatina pe dobanzi mici

23.05.2007, 17:37 10

Cotatiile euro/leu au urcat ieri cu mai mult de un ban, pe fondul unor cumparari importante de valuta, dupa ce dobanzile pe termen scurt la lei s-au prabusit.
Euro a urcat de la un minim al ultimilor ani de 3,2560 lei, atins luni, pana la 3,2740/3,2760 lei, la sfarsitul sedintei de tranzactionare de ieri.
BNR a calculat ieri un curs de 3,2690 lei pentru un euro, cu 1,1 bani mai mult decat in ziua precedenta. Dolarul a castigat 1,51 bani, urcand la 2,4313 lei.
Evolutia leului a fost din nou in contratimp cu a monedelor din regiune - atat zlotul polonez, cat si forinul maghiar au castigat ieri teren in fata euro.
Deprecierea leului a avut loc in conditiile in care dobanzile pe termen scurt pe piata monetara s-au prabusit ieri la 1%-3% pe an, pe fondul aparitiei unui exces de lichiditati. Nivelul lichiditatilor pe piata monetara a crescut brusc, dupa ce pana la sfarsitul saptamanii trecute se resimtea o lipsa de lei, iar dobanzile stationau la peste 10% pe an.
"Toata lumea a vandut lei, volumele tranzactionate fiind importante", a comentat un dealer.
Euro a inceput sa castige teren la Bucuresti inca de luni seara, cand cotatiile au urcat la peste 3,26 lei, in conditile in care jucatorii se asteptau la o scadere a dobanzilor. Piata valutara interbancara s-a deschis ieri in cotatii de 3,2650 lei pentru un euro.
Joi incepe o noua perioada de constituire a rezervelor minime obligatorii, iar bancile vor avea cerinte mai mici de lei. Pe de alta parte, astazi ajunge la scadenta un depozit de 2 miliarde de lei, atras de BNR in urma cu o luna.
In ultimele saptamani BNR a fost insa nevoita sa injecteze lei in piata, in incercarea de a tempera presiunea pe lichiditati. La sfarsitul acestei saptamani se va reversa o operatiune repo realizata vinerea trecuta, iar un miliard de lei se va intoarce la banca centrala.
Aprecierea agresiva a leului, care a castigat mai bine de 2% in fata euro de la inceputul lunii, a fost alimentata de nivelul ridicat al dobanzilor pe piata monetara. Ramane de vazut cat de mult va pierde leul, odata cu scaderea dobanzilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO