Bănci și Asigurări

Leul se decupleaza iar de monedele vecine

31.05.2007, 17:47 16

Euro a ramas stabil la Bucuresti, desi monedele de pe pietele emergente vecine au pierdut teren, pe fondul unei noi miscari a investitorilor speculatori de limitare a pozitiilor riscante.
BNR a calculat ieri un curs de 3,2723 lei pentru un euro, cu 0,02 bani sub nivelul precedent. Dolarul a castigat in schimb 0,86 bani, urcand la 2,4356 lei.
Miscarea jucatorilor straini a fost determinata de o noua prabusire a bursei chineze, conditii in care apetitul pentru investitii riscante s-a diminuat la nivel global. De data aceasta, monedele din regiune nu au mai fost insa afectate puternic, asa cum s-a intamplat in cazurile precedente.
Piata valutara de la Bucuresti s-a deschis in cotatii de 3,2740/3,2760 lei pentru un euro, peste nivelul inchiderii din ziua precedenta. In primele ore de tranzactionare cotatiile au urcat pana la 3,2780 lei pentru un euro, dealerii reactionand la deprecierea monedelor vecine. De la acest nivel au aparut insa interese de vanzare de valuta, euro coborand spre 3,273 lei, nivel la care a oscilat pana aproape de sfarsitul zilei. Piata s-a inchis in cotatii de 3,2740/3,2750 lei.
"Volumele tranzactionate au fost moderate, cotatiile stabilizandu-se in a doua parte a zilei in jurul nivelului de 3,2730 lei pentru un euro", a comentat un dealer.
Pe pietele vecine, zlotul polonez a pierdut teren, cotatiile urcand la 3,8280 zloti/euro. Si forintul maghiar a pierdut teren usor, euro urcand la Budapesta la 251,1 forinti.
Pe piata monetara dobanzile pe termen scurt au oscilat in continuare intre 6,8% si 7,3%, in apropiere de nivelul ratei de politica monetara a BNR, de 7,25% pe an. Cererea si oferta de lichiditati raman echilibrate, in conditiile in care saptamana aceasta nu au ajuns la scadenta fonduri atrase anterior de BNR. Pe de alta parte, nu sunt programate nici iesiri importante de lichiditati.
In aceste conditii, nu sunt asteptate modificari semnificative ale dobanzilor, bancile putand sa isi ajusteze nivelul lichiditatilor, in conditiile in care perioada de constituire a rezervelor minime obligatorii este inca la inceput.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24
Cele mai citite ştiri