Bănci și Asigurări

Leumi imprumuta 10 mil. euro de la BERD pentru IMM-uri

29.11.2007, 15:38 20

Bank Leumi Romania, filiala locala a Bank Leumi din Israel, a contractat un imprumut in valoare de 10 milioane de euro pe o perioada de cinci ani de la BERD, pentru finantarea intreprinderilor mici si mijlocii.
Imprumutul va fi insotit de un pachet de asistenta tehnica in valoare de 300.000 de euro de la Comisia Europeana.
Creditele se adreseaza firmelor care nu au beneficiat de un alt imprumut de la Bank Leumi, scadent in ultimele 24 de luni de la data solicitarii creditului. Alte conditii sunt: cifra de afaceri sub sapte milioane euro sau cinci milioane de euro total active. Totodata, societatile solicitante trebuie sa desfasoare activitati economice legale, care nu sunt incluse in Lista de Restrictii de Mediu.
Prezenta pe piata locala din 2006, Bank Leumi a atins in prezent un numar de peste 35 de sucursale, urmand ca anul viitor sa isi extinda reteaua cu inca 18 sucursale. Alaturi de extinderea teritoriala, Bank Leumi din Israel ia in calcul intrarea pe piata bulgara prin intermediul diviziei romanesti.
"Detinerea unui numar mare de sucursale nu este unul dintre obiectivele bancii. In ceea ce priveste intentiile de extindere, luam in considerare intrarea in Bulgaria prin intermediul filialei Leumi din Romania", spune Daniel Tsiddon, vicepresedinte executiv al Bank Leumi din Israel.
Bank Leumi Romania si-a redus pierderile raportate in primele trei trimestre la 2,4 mil. lei, fata de 6,7 mil. lei in perioada similara a anului trecut, potrivit raportului financiar la noua luni emis de grupul din Israel. Filiala locala este controlata in proportie de 99,71% de Bank Leumi Israel si a inregistrat in 2006 pierderi de 6,68 mil. $, in crestere cu circa 3,5%. "Uniunea Europeana si BERD au acordat peste 200 de milioane de euro la 14 banci si companii de leasing din Romania, pentru a finanta sectorul IMM-urilor. Pana in prezent, peste 10.000 de intreprinderi mici si mijlocii au accesat aceste finantari, marimea medie a creditului fiind de 20.000 de euro", a declarat Jean Marc Peterschmitt, directorul departamentului Institutii Financiare al BERD. El a adaugat ca pe viitor spera nu atat la o crestere a numarului de banci care vor avea acces la imprumuturile BERD, cat la o majorare a volumului de finantari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24
Cele mai citite ştiri