Bănci și Asigurări

Leumi vinde credite ipotecare in lei cu o dobanda de 5%

31.07.2007, 18:16 13

Israelienii de la Bank Leumi au dus dobanda la creditele imobiliare in lei la un nou minim, de 5% pe an. Si creditele de nevoi personale garantate cu ipoteca pot fi contractate la acest cost.
Dobanda de 5% pe an se aplica atat la creditele in lei, cat si la cele in euro. Totusi, dobanda este fixata la acest nivel numai in primul an de contract, iar ulterior se calculeaza in functie de indicatorii de pe pietele interbancare (Bubor la lei, respectiv Euribor la euro, pentru scadenta de trei luni), la care se adauga o marja.
In prezent, Bubor la trei luni este de 7,2% pe an, iar Euribor este 4,2% pe an. Potrivit reprezentantilor bancii, dobanda anuala efectiva (DAE) pentru un credit de 30.000 de euro (sau 100.000 de lei) pe 30 de ani este de 5,3%.
Austriecii de la Volksbank coborasera dobanda la lei anul trecut in premiera sub pragul de 6%, ducand-o la 5,95% pe an. Cele mai mici dobanzi la credite pot fi gasite insa la francii elvetieni, in acest caz existand oferte si de 3,9% pe an.
Leumi a stabilit un minim si pentru dobanda la creditele in euro, cu nivelul de 5% pe an. Totusi, pentru creditele in euro mai multe banci ofereau dobanzi de sub 6% pe an.
In ultimul an bancherii au promovat puternic creditele cu o dobanda foarte atractiva, dar pe care o garanteaza numai pe o perioada scurta (de cateva luni, pana la un an). Principalul avantaj al acestei formule este ca primele rate la credit sunt de o valoare relativ redusa, ceea ce permitea acordarea unor sume mai mari, sub vechile restrictii ale BNR. Totusi, clientul nu are un control asupra dobanzii pe care o va plati in urmatorii ani de contract.
O practica similara a creat probleme pe piata imobiliara din Statele Unite, unde multi clienti cu o capacitate redusa de indatorare au obtinut la inceputul anilor 2000 credite mari, la dobanzi foarte mici. Pe fondul majorarilor succesive de dobanda operate de Fed (Banca Centrala a SUA), acesti clienti au avut probleme tot mai mari in a-si plati ratele la credite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24
Cele mai citite ştiri