Bănci și Asigurări

Magdalena Manea a rămas fără postul de director adjunct la Fondul de Garantare a Depozitelor

Magdalena Manea. Foto Silviu Matei

Magdalena Manea. Foto Silviu Matei

Autor: Razvan Voican, Claudia Medrega

09.03.2014, 20:13 1881

Magdalena Manea nu mai este de la începutul acestei luni director adjunct al Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar după ce postul său de coordonare a departamentului de restructurare şi stabilizare bancară a fost desfiinţat, atribuţiile pe această zonă fiind preluate direct de BNR.

Departamentul respectiv fusese înfiinţat în prim­ă­vara anului trecut şi avea un rol foarte important, urmând să gestioneze inclusiv soluţii de salvare a unei instituţii de credit prin înfiin­­ţarea aşa-numitei bănci-punte. Legislaţia în domeniu a fost însă modificată la sfârşitul lui 2013, BNR fiind desemnată explicit drept autoritatea competentă cu privire la „rezoluţia“ instituţiilor de credit (reorganizarea şi stabilizarea unei bănci în dificultate - n. red.). Astfel, departamentul de restructurare şi stabilizare din Fondul de Ga­ran­tare a Depo­zitelor a fost mutat la banca centrală în Direcţia gestiunea crizelor financiare condusă de directorul Cristian Bichi.
 

Se duce în consiliul de supraveghere al băncii lui Umbrărescu

Surse bancare afirmă că Magdalena Manea avea opţiunea de a merge în Banca Naţională pe un post de şef de serviciu restructurare şi stabilizare, însă a refuzat această variantă.

Înainte de a ajunge la Fondul de Ga­rantare ea fusese vicepreşedinte pe corporate la Volksbank şi apoi la RBS, unde preluase funcţia Roxanei Moldo­van. Între 1990 şi 2000 a lucrat în BNR la ope­raţiuni de piaţă. La sfârşitul lui 2012 ea primise un loc de membru în consiliul de supraveghere al Băncii Car­patica, însă a renunţat la această poziţie pentru că la scurtă vreme după aceea a devenit director adjunct al Fondului de Garantare.

Acum ea este propusă în consiliul de supraveghere al Băncii Române de Credite şi Inves­tiţii (BRCI), noua instituţie de credit controlată de omul de afaceri Dorinel Um­brărescu.

Alături de Magdalena Manea în con­siliul de supraveghere urmează să fie cooptat George Ciobănaşu, fost director general adjunct la Banca Car­patica până la sfârşitul lui 2012. La începutul acestui an el fusese numit în consiliul de administraţie al companiei de stat CFR SA, dar s-a retras la scurt timp.

Consiliul de supraveghere al BRCI condus de Roxana Moldovan va ajunge astfel de la trei la cinci membri. În prezent din această structură fac parte Ştefan Nanu, directorul general al Tre­zoreriei statului, şi Valentina Şiclovan, CFO al Băncii de Dezvoltare a Mării Negre.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO