Bănci și Asigurări

Banca lui Dorinel Umbrărescu ar putea atrage instituţii financiare internaţionale în acţionariat

Foto Octav Ganea

Autor: Razvan Voican

27.01.2014, 20:24 2269

Banca Română de Credite şi Investiţii (BRCI), controlată de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu şi care se pregăteşte să se lanseze pe piaţă pornind de la fundaţia fostei ATE Bank, are printre priorităţile strategice atragerea în acţionariat a unor investitori precum BERD sau IFC, instituţii financiare internaţionale care au deja o tradiţie în susţinerea băncilor din România, afirmă surse de pe piaţă.

BERD şi IFC continuă să fie angajate în sistemul bancar local atât cu numeroase linii de finanţare, cât şi cu participaţii la capital, iar BRCI ar putea reprezenta o ţintă eligibilă din poziţia de instituţie de credit cu capital privat autohton proaspăt intrată pe piaţă, inclusiv pe fondul procesului de dezintermediere în care se află multe bănci străine.

Schimbarea numelui băncii din ATE Bank în BRCI urmează să fie aprobată de acţionari pe 7 februarie când va fi votat şi consiliul de supraveghere pentru care au fost nominalizaţi Roxana Moldovan, fost vicepreşedinte pe corporate al ABN Amro/RBS, Ştefan Nanu, director general al Trezoreriei Statului şi Valentina Şiclovan, CFO al Băncii de Dezvoltare a Mării Negre. Nominalizaţii urmează să intre apoi în procesul de autorizare de la BNR. Preşedinte executiv al BRCI va fi Marinel Burduja.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO