Bănci și Asigurări

Maghiarii de la OTP au crescut creditarea cu 2%

Foto: Florin Caşotă

Foto: Florin Caşotă

Autor: Liviu Popescu

18.11.2014, 00:00 441

Soldul creditelor acordate de OTP Bank, subsidiara locală a celui mai mare grup financiar din Ungaria, a crescut anual cu 2% în perioada septembrie 2013-septembrie 2014, în condiţiile în care creditele corporate au crescut cu 9%, iar împrumuturile de retail au scăzut cu 6%. Soldul creditelor era la finele lunii septembrie de 6,1 miliarde de lei, iar depozitele clienţilor însumau 2,9 miliarde de lei.

Depozitele pe retail au înregistrat o creştere anuală de 9%, în timp ce pe corporate au scăzut cu 46%. În perioada septembrie 2013-septembrie 2014, OTP a acordat credite de retail noi de 100 milioane de lei, majoritatea fiind credite de consum, în condiţiile în care banca a început recent promovarea creditelor pentru achiziţia de locuinţe. Pe retail, aproape toate creditele noi sunt în lei, pe corporate creditele în lei au o pondere de 60%, iar pe segmentul IMM de 80%.

În primele nouă luni, câştigul net al băncii a fost de 34,7 mil. lei, faţă de pierderea de 24,5 mil. lei din aceeaşi perioadă a anului trecut. La sfârşitul lunii septembrie, rata de solvabilitate era de 18,7%, cu 0,5 puncte procentuale peste nivelul din septembrie anul trecut, iar rata de capitalizare era de 14,4%. Spre comparaţie, rata de capitalizare era la finele anului trecut de 12,7%. OTP Bank a semnat la finele lunii iulie un contract pentru achiziţia a 100% din acţiunile Millennium Bank pe plan local, valoarea tranzacţiei ridicându-se la 39 milioane de euro. OTP Bank ar urma să ajungă după finalizarea acestei tranzacţii la o cotă de piaţă de circa 2%, de la puţin peste 1% în prezent.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO