Bănci și Asigurări

Misterul relaţiei dintre bănci şi economia României: Deşi intermedierea financiară scade, PIB-ul creşte şi băncile fac cele mai mari profituri din UE

Misterul relaţiei dintre bănci şi economia României:...

Autor: Mircea Nica

15.02.2023, 00:07 3541

Intermedierea financiară, respectiv raportul soldului creditelor în Produsul Intern Brut (PIB), a ajuns la cel mai mic nivel din ultimii trei ani, de 25%, în ciuda unui profit record înregistrat de sistemul bancar în anul 2022. În acelaşi timp, ponderea activelor bancare în PIB a scăzut la 50%, după ce în perioada 2020-2021 a dat semne de creştere.

În ultimii cinci ani, intermedierea financiară în România s-a menţinut aproximativ la acelaşi nivel, dând semne de creştere în perioada 2020-2021 şi ajungând la cel mai mare nivel, respectiv 27,3%, în anul 2021. În linie cu intermedierea financiară şi nivelul activelor în PIB a crescut la cel mai mare nivel în 2021, de 53,9%.

Deşi evoluţiile păreau promiţătoare, anul 2022 fiind un an în care s-a bătut recordul profitului din sistemul bancar, paradoxal intermedierea financiară şi activele bancare în PIB au scăzut simţitor.

„Pentru că vedem că intermedierea financiară scade, creditarea scade şi creditarea scade ca active din PIB, acestea sunt semne clare că economia ar trebui să scadă în perioada următoare“, spune Dragoş Cabat, analist economic.

Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen, spune că mediul acesta inflaţionist foarte puternic anul trecut a ţinut PIB-ul nominal destul de sus.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO