Bănci și Asigurări

MKB va finanta cresterea Romexterra vanzand bonduri in lei si euro

17.07.2006, 18:53 14

MKB, a doua banca din Ungaria care intra pe piata, intentioneaza sa finanteze planurile de dezvoltare a Romexterra Bank prin credite sindicalizate si emisiuni de obligatiuni denominate in lei si euro, potrivit Budapest Business Journal, care citeaza o declaratie a bancii.
Membra a grupului german Bayerische Landesbank, MKB a anuntat deja ca achizitia unui pachet de cel putin 51% din actiunile Romexterra Bank printr-o majorare de capital si prin contractarea unui credit subordonat de la banca mama.
Conform planurilor MKB, ungurii ar urma sa devina proprietari strategici ai bancii pana in toamna, tinta finala fiind sa detina 100% din capitalul Romexterra. Deocamdata, tranzactia trebuie aprobata de bancile centrale si autoritatile de supraveghere a concurentei din Romania si Ungaria.
Obiectivele ambitioase al MKB includ extinderea retelei pana la 150 de unitati in 2015, fata de 43 in prezent, cresterea numarului de clienti pana la 700.000 pe retail si 70.000 pe segmentul corporate, incluzand 40.000 de IMM-uri. De asemenea, MKB crede ca poate atrage in portofoliul de clienti ai Romexterra multinationale austriece, germane sau unguresti. Pana in 2010, Romexterra va trebui sa-si majoreze cota din piata creditului de la 0,8% la 3,8%, respectiv cota din piata depozitelor de la 1,1% in prezent, la 3,6% peste patru ani.
La sfarsitul trimestrului I 2006, banca detinea active de 327 de milioane de euro, corespunzator unei cote de piata de 0,9% din activele sistemului bancar, fata de 0,8% la sfarsitul lui 2005.
MKB intentioneaza sa investeasca si in cele doua subsidiare ale Romexterra Bank - societatea de leasing, in care banca detine 89,6% din actiuni, si societatea de credite de consum - Romexterra Finance, unde are o participatie de 69,29%. Alte investitii ar urma sa fie facute pentru dezvoltarea serviciilor bancare electronice si a ofertei de carduri. Operand ca un cap de pod al grupului Bayerische Landesbank in regiune, MKB a cumparat recent si o alta banca mica in Bulgaria - Unionbank. In conditiile in care Mindbank a fost preluata de grecii de la ATE Bank, singurele institutii de credit inregistrate la BNR cu capital majoritar autohton vor ramane Banca Transilvania, Carpatica si Libra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO