Bănci și Asigurări

Neperformantele vor creste si in 2010, spun analistii UniCredit

Neperformantele vor creste si in 2010, spun analistii UniCredit
09.11.2009, 23:22 16

Calitatea portofoliilor de credite ale bancilor locale vacontinua sa se inrautateasca pana in prima jumatate a anului 2010,cand ponderea creditelor neperformante va atinge un varf de 17,5%,fata de 11% in iunie anul acesta, estimeaza analistii grupuluiUniCredit.

"Varful va fi atins in prima jumatate a anului 2010, inconditiile in care atat portofoliile de credite de retail, cat sicele corporate sunt in continua deteriorare", spune Rozalia Pal,economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank.

Cu o pondere a creditelor neperformante (cu restante mai vechide 60 de zile, incluse in categoriile "indoielnic" si "pieredere"potrivit metodologiei BNR) de 11,3%, Romania era inca din iunieintr-o situatie mult mai dificila decat majoritatea pietelor dinregiune, potrivit unui studiu realizat de departamentul de analizastrategica al grupului UniCredit.

Spre exemplu, in Polonia ponderea creditelor neperformante erade 6%, iar in Ungaria de 6,5% din totalul portofoliilor de credite.Mai mult, in cazul acestor piete creditele neperformante includ sicategoria "substandard", respectiv imprumuturile cu restante laplata ratelor mai vechi de 30 de zile. In Cehia, portofoliile decredite arata chiar mai bine, ponderea neperformantelor fiind denumai 4,3%.

Situatia portofoliilor de credite pe plan local s-a deterioratsemnificativ in ultimul an, cand ponderea neperformantelor ainregistrat mai mult decat o dublare, de la 4,6% in iunie anultrecut. Pe pietele din centrul Europei evolutia a fost mult mailenta.

In Polonia ponderea era de 4,5% in iunie anul trecut, iar inUngaria de 3,8%.

Doar pe pietele din Est - Rusia, Ucraina sau Kazahstan -neperformantele au ponderi mai mari decat in Romania. In Rusia,imprumuturile neperformante au urcat de la 9% din total in iunieanul trecut la 16%. In Ucraina, ponderea lor a urcat de la 17% indecembrie anul trecut la aproape 30% in iunie anul acesta.

Analistii UniCredit anticipeaza o crestere a portofoliului decredite in Romania cu 1% anul acesta, fata de 35% in 2008.

Pentru anul viitor cresterea ar fi de 5%, respectiv 10% in2011.

Pe partea de economisire Romania ar putea in schimb sa aibacresteri mai bune, de 6% anul acesta, 8% anul viitor si 12% in2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24
Cele mai citite ştiri