Bănci și Asigurări

Nisa cardurilor in euro, speculata de banci

23.01.2003, 00:00 19

Concurenta dintre banci, anuntata pentru anul acesta mult mai apriga, a inceput inca din prima luna sa-si arate efectele. Bancile cauta si speculeaza orice nisa de piata pentru a mai castiga un client, cea mai noua fiind cresterea numarului de turisti, dar si de calatorii de afaceri, in zona Uniunii Europene. Urmarea: numai saptamana aceasta, la o zi diferenta, doua dintre primele banci din sistem (BCR si Raiffeisen Bank) au anuntat ca emit carduri de debit in euro. Si mai mult, fiecare dintre ele incerca, de altfel cum este si normal, sa scoata in evidenta plusurile.
"Acest produs ofera clientilor nostrii doua avantaje importante: la un singur cont in euro pot fi atasate pana la cinci carduri, ceea ce asigura accesul la cont al mai multor membri ai familiei, in conditiile in care titularul de cont poate stabili o limita zilnica de cheltuiala pe fiecare card. In al doilea rand, pentru platile facute cu acest card in tarile zonei euro nu sunt percepute taxe de conversie valutara", a explicat Cristian Tudorancea, seful Directiei Administrare Carduri de la Raiffeisen Bank. Nici pentru cardurile BCR nu se platesc comsioane de conversie  in tarile din UE, dar daca operatiunile sunt efectuate in Romania sau in alte tari din afara UE se plateste un comision de conversie de 2%.
BCR scoate in evidenta insa faptul ca pentru emiterea unui card se percepe un comision de doar 5 euro pe card, fata de 10 euro cat este costul unui card initial la Raiffeisen Bank.
HVB Bank Romania emite si ea inca de anul trecut carduri in euro.
Studiile de piata arata ca piata cardurilor va creste foarte mult anul acesta, si mai ales pe segmentul serviciilor conexe alaturate cardurilor. Cele 14 banci care emit carduri in prezent au scos pe piata peste 3 milioane de carduri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO