Bănci și Asigurări

Noul sef al BRD Sogelease: Marjele de profit sunt in scadere

Noul sef al BRD Sogelease: Marjele de profit sunt in scadere

Jean-Claude Boloux, directorul general al BRD Sogelease: "Anul viitor vom studia foarte atent piata imobiliara, dar nu vom intra pe sectorul rezidential, ci pe proiecte de birouri si de spatii comerciale."

06.11.2007, 18:19 15

Marjele de profit pe piata leasingului scad de la un an la altul, iar solutia pentru imbunatatirea acestora este intrarea pe noi nise de piata, considera Jean-Claude Boloux, noul director general al BRD Sogelease.
Boloux, 57 de ani, a preluat conducerea companiei de leasing financiar a BRD-Groupe Societe Generale luna trecuta, dupa ce a condus timp de patru ani operatiunile francezilor de la Societe Generale din Cipru.
"Marjele de profit pe piata leasingului sunt in scadere din cauza competitiei si pentru ca ne finantam la costuri tot mai mari, iar acest lucru nu se intampla doar la noi, ci in toata piata. Solutia este sa cautam noi segmente de piata, care inca nu sunt explorate", afirma Boloux.
El spune ca in 2008 BRD Sogelease se va dezvolta pe segmentul finantarilor acordate celor care practica profesiuni liberale, cum ar fi avocatii sau medicii.
"Cred ca exista cerere pentru finantari in aceste domenii, mai ales in sectorul medical, care se dezvolta foarte mult. Vad peste tot reclame la spitale si clinici private, iar in strainatate acest segment de piata prezinta foarte mult interes pentru finantatori", explica Boloux.
Un alt segment al pietei pe care compania intentioneaza sa isi creasca activitatea este cel imobiliar. De altfel, multi jucatori de pe piata leasingului si-au indreptat atentia spre acest sector, unde cererea pentru finantari creste rapid.
"Anul viitor vom studia foarte atent piata imobiliara, dar nu vom intra pe sectorul rezidential, ci pe proiecte de birouri si de spatii comerciale. Avand in vedere rapiditatea cu care se dezvolta piata imobiliara, vrem sa crestem si volumul de finantari acordate pentru achizitia de echipamente pentru constructii", explica seful BRD Sogelease.
In 2006, BRD Sogelease a fost al saselea jucator de pe piata leasingului, cu finantari de peste 174 mil. euro. In primele noua luni ale acestui an, compania a finantat active in valoare de 166,5 mil. euro, in crestere cu 32% fata de aceeasi perioada din 2006, in timp ce numarul contractelor incheiate a depasit 2.700. Peste 60% din finantarile acordate au avut ca destinatie achizitia de autovehicule (masini, camioane, autobuze si altele), circa 19% au fost folosite pentru echipamente de constructii, iar restul pentru sectorul medical, industrial, agricultura sau IT.
"Pentru 2008 ne-am propus o crestere a afacerilor cu 40-50% si intrarea in top 3. Este o provocare, dar poate fi realizata, pentru ca trebuie sa fii ambitios daca vrei sa castigi cota de piata", spune directorul general al BRD Sogelease.
Un obiectiv important al lui Boloux pentru anul viitor este cresterea fortei de vanzare.
"In anii urmatori nu va mai fi ca in trecut. Nu mai putem sa contam doar pe numele grupului, ci trebuie sa folosim si alte arme, cum ar fi imbunatatirea fortei de vanzare", sustine Boloux.
Compania isi distribuie in prezent produsele prin reteaua bancii si are 20 de agenti de vanzare, in 2008 numarul acestora urmand sa creasca la 25-30.
"Vom continua si trainingul angajatilor din vanzari, pentru ca trebuie sa ne asiguram ca angajatii bancii care ne vand produsele le cunosc foarte bine", sustine Boloux.
Despre piata locala a leasingului, seful BRD Sogelease spune ca aceasta va continua sa creasca inca cel putin 3-5 ani si ca mai exista sectoare neexploatate, unul din acestea fiind finantarile pentru agricultura. Compania are deja un produs pentru acest sector, insa Boloux considera ca intrarea pe aceasta piata este prea riscanta daca guvernul nu sprijina agricultorii.
"Romania este o piata foarte mare, cu un mare potential de crestere. Pe langa segmentul auto, cred ca vor continua sa creasca finantarile pentru sectorul imobiliar. Exista foarte multe oportunitati pe piata, mai ales daca autoritatile deblocheaza bugete pentru infrastructura", afirma Boloux.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO