Bănci și Asigurări

Nu toate băncile ies bine din pandemie: Credit Suisse a emis al treilea avertisment de profit al anului şi va accelera măsurile de reducere a costurilor

Nu toate băncile ies bine din pandemie: Credit Suisse a...

Autor: Ştefan Stan

08.06.2022, 11:16 211

Credit Suisse a emis al treilea avertisment de profit al anului şi va accelera măsurile de reducere a costurilor, în condiţiile în care volatilitatea pieţei îndepărtează perspectiva unei redresări pentru o bancă afectată de crize în ultimii ani.

Banca elveţiană a avertizat miercuri că va raporta probabil o pierdere în al doilea trimestru, divizia sa de investment banking fiind afectată de volatilitatea pieţei ca urmare a războiului din Ucraina, a reducerii măsurilor de stimulare a pandemiilor şi a înăspririi monetare ca răspuns la creşterea inflaţiei globale.

În acest context, banca a declarat că a suferit din cauza "fluxurilor slabe de clienţi şi a reducerii continue a gradului de îndatorare a clienţilor, în special în regiunea [Asia-Pacific]".

De asemenea, divizia de investiţii bancare a grupului s-a confruntat cu dificultăţi în lunile aprilie şi mai din cauza numărului redus de emisiuni de acţiuni şi de titluri de creanţă şi a creşterii diferenţelor de credit, în condiţiile în care ţările din întreaga lume au înăsprit politica monetară.

"Principalul vinovat este din nou banca de investiţii, unde Credit Suisse se aşteaptă la a patra pierdere trimestrială din ultimele şase trimestre", a declarat Andreas Venditti, analist la Vontobel.

"În consecinţă, Credit Suisse anunţă o accelerare a iniţiativelor sale de [reducere] a costurilor. În mod similar cu măsurile de reducere a costurilor executate în trecut, consecinţa va fi probabil o nouă erodare a moralului personalului şi, prin urmare, un alt impact negativ asupra veniturilor."

Acţiunile Credit Suisse au scăzut cu 5% la începutul şedinţei de tranzacţionare, ducând declinul lor pentru acest an la peste 25%.

Într-un interviu acordat marţi agenţiei Bloomberg, David Miller, şeful global al Credit Suisse pentru investment banking şi pieţe de capital, a declarat: "Ambele companii sunt în scădere: "Am folosit toate primele cinci luni ale acestui an alergând să mă întâlnesc cu clienţii şi să le spun că ne-am întors".

În ianuarie, Credit Suisse a avertizat că va raporta o pierdere pentru ultimul trimestru al anului 2021, din cauza încetinirii veniturilor în banca sa de investiţii. Trei luni mai târziu, a anunţat că se aşteaptă la o pierdere în primul trimestru din cauza creşterii provizioanelor legale.

Banca urmează să îşi publice rezultatele pentru trimestrul al doilea pe 27 iulie, în timp ce directorul general Thomas Gottstein va oferi joi o actualizare a tranzacţiilor în cadrul unui eveniment Goldman Sachs.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO