Bănci și Asigurări

O banca a tras de la BNR un credit de urgenta de 88 mil. lei

06.07.2006, 18:38 23

BNR a acordat luna trecuta unei banci comerciale un credit overnight de 88 de milioane de lei (aproape 25 mil. euro), la dobanda standard de 14% pe an.
In schimb, in luna iunie nicio banca nu a mai apelat la facilitatea de depozit oferita de Banca Nationala cu o dobanda de 1% pe an. Atat facilitatea de credit, cat si cea de depozit sunt accesate la initiativa bancilor comerciale.
Bancile solicita credite de la BNR in cazul in care au nevoie de lichiditate pe termen foarte scurt, in timp ce constituirea de depozite este folosita pentru valorificarea excesului de lichiditate.
Pentru obtinerea unui credit overnight, banca solicitanta transmite o cerere scrisa care include elementele de identificare, suma ceruta, tipul si valoarea garantiilor aduse, fiind necesar ca acestea sa acopere integral creditul si dobanda aferenta. BNR transmite raspunsul pana la sfarsitul zilei bancare lucratoare.
Facilitatea de credit este accesata foarte rar, in 2005 fiind un singur caz in care BNR a acordat un credit de 50 de milioane de lei.
In 2006, posibilitatea de finantare pe termen foarte scurt de la banca centrala a mai fost folosita in luna februarie, cand BNR a acordat un ajutor de 929,1 mil. lei (262 mil. euro), tot la dobanda de 14%. In 2005, pana in august, dobanda la facilitatea de credit era de 20% pe an.
Cat priveste facilitatea de depozit, aceasta a fost folosita din plin de bancile comerciale mai ales in toamna anului trecut, cand BNR a restrans brusc operatiunile de sterilizare pentru a forta scaderea dobanzilor, asa incat depozitele pe o zi au ramas de multe ori singura solutie de plasare a excesului de lichiditate. Mai mult, BNR a redus dobanda la aceste depozite de la 4% la 1% pe an.
De la inceputul lui 2006, de cand banca centrala a reluat in forta operatiunile de absorbtie a excesului de lichiditate de pe piata monetara, facilitatea de depozit a fost folosita din ce in ce mai putin.
Astfel, volumele plasate au scazut de la 4,2 miliarde de lei in aprilie la 230,5 milioane in luna mai, pentru ca in iunie sa nu mai fie accesata deloc. Aceasta in conditiile in care stocul de lichiditati atrase de BNR a scazut vizibil comparativ cu luna mai, atat in cazul depozitelor cu scadenta la o luna, cat si al certificatelor de depozit cu scadenta la trei luni.
La sfarsitul lui iunie stocul era de 20,78 miliarde de lei (echivalentul a 5,8 mld. euro), in scadere cu circa 14% fata de luna precedenta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO