Bănci și Asigurări

Olandezii de la Eureko sunt pesimişti: asigurările de viaţă vor mai stagna doi ani

Olandezii de la Eureko sunt pesimişti: asigurările de viaţă vor mai stagna doi ani

Autor: Ciprian Botea

12.09.2010, 23:51 55

Piaţa asigurărilor de viaţă va stagna anul acesta şi anulviitor, urmând să înregistreze creşteri uşoare de 2%, respectiv 4%în 2012 şi 2013, potrivit estimărilor grupului olandez Eureko, careare afaceri pe plan local în domeniul asigurărilor de viaţă şi desănătate şi al pensiilor private.

"Credem că piaţa va stagna inclusiv în 2011, pentru că încontextul actual al scăderii veniturilor oamenii ezită să cumpereproduse financiare. În plus, poliţele de asigurare sunt văzute încontinuare ca produse de lux", a declarat Shaun Russell, directorulcomercial al Eureko.

Russell apreciază că piaţa asigurărilor nu va reveni la creşterianuale de două cifre mai devreme de 2017.

În primul semestru din 2010, sectorul asigurărilor de viaţă aînregistrat o creştere uşoară, în condiţiile în care majoritateacompaniilor de asigurări au raportat o scădere a primelor brutesubscrise. Avansul consemnat s-a datorat aproape în întregimecreşterii cu două cifre a primelor brute subscrise de BCR Asigurăride Viaţă, în special pe partea de asigurări unit-linked.

Primul semestru a adus scăderi

Primele brute subscrise de Eureko pe asigurări de viaţă auscăzut cu 15% în primele şase luni din 2010 comparativ cu perioadasimilară a anului trecut, până la 15,2 milioane de lei.

Pe segmentul asigurărilor de sănătate, unde Eureko este lider depiaţă cu o cotă de circa 44%, valoarea primele brute subscrise înprimul semestru a coborât cu 8%, la 4,5 milioane de lei.Asigurările de viaţă şi de sănătate sunt acum principalul businessal Eureko Asigurări, după ce la mijlocul anului trecut compania arenunţat să mai vândă poliţe de asigurări generale.

Oficialii companiei se aşteaptă ca pe întreg anul 2010 scădereaafacerilor pe segmentele asigurărilor de viaţă şi sănătate săîncetinească la 7%, în contextul în care la sfârşitul acestei lunise va finaliza transferul portofoliului KD Life către Eureko, darşi ca urmare a creşterii numărului de poliţe unit-linkedvândute.

"După primul trimestru produsele unit-linked au revenit înatenţia potenţialilor clienţi, astfel că am avut o creştere de 60%pe acest segment", a declarat Carmen Radu, directorul generaladjunct al Eureko.

Eureko va prelua din portofoliul KD Life doar produseleunit-linked şi asigurările mixte de viaţă. KD Life este o societatede mici dimensiuni, care a intrat în faliment anul acesta deoareceacţionarii nu i-au mai putut susţine cu fonduri activitatea. Grupulsloven KD, care controlează compania, a ajuns la un acord cu Eurekopentru a le transfera olandezilor portofoliul, format dinaproximativ 5.500 de poliţe.

Mai puţine rezilieri de poliţe

Comparativ cu 2009 în prezent sunt mai puţini clienţi care vorsă-şi rezilieze contractele de asigurări, în prezent cei care seconfruntă cu dificultăţi financiare solicitând mai degrabă amânărila plata primelor sau diminuări de primă, afirmă oficialiiEureko.

"În acest moment valoarea primei medii anuale pentru asigurărilede viaţă ajunge la 1.200 de lei, faţă de 1.400 de lei în urmă cu unan. Chiar dacă nu pare o diferenţă mare, ca efect în portofoliultotal această scădere a primei medii se simte", explică Radu.

Shaun Russell, directorul comercial al Eureko, spune că înurmătorii doi-trei ani piaţa asigurărilor va trece printr-o seriede schimbări dramatice, legate în special de educaţia clienţilor şicreşterea profesionalismului agenţilor de vânzări.

"În prezent oamenii nu au o imagine a calităţii produsului deasigurare pe care îl cumpără, dar dacă lucrurile se vor schimba înceea ce priveşte calitatea agenţilor de vânzări şi clienţii vorcăpăta mai multă încredere", a declarat Russell.

În ceea ce priveşte segmentul de pensii private, reprezentanţiiEureko afirmă că în prezent clienţii sunt influenţaţi deincertitudinile din economie şi sunt mult mai atenţi la garanţiileprimite la achiziţionarea unui produs.

"Şansele ca un client sa primească mai puţini bani decât aprimit sunt mici, dar până la urmă este importat să-i ofericlientului siguranţă. De aceea, pe segmentul pensiilor privatefacultative am lansat un produs în care clientul are garantată lafinal cel puţin suma depusă minus cheltuielile de administrare", adeclarat Radu Crăciun, directorul de investiţii al Eureko.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO