Bănci și Asigurări

Olimpiada aduce produse noi si pe piata cardurilor

26.08.2004, 00:00 25

Visa a implementat, cu ocazia Olimpiadei, tehnologia bazata pe standardul EMV care permite acceptarea cardurilor cu cip atat la POS-uri cat si la automatele bancare din toate locatiile olimpice. In premiera, au fost folosite si ATM-uri mobile si a fost lansat cardul prepaid cu microprocesor incorporat denumit "Visa Money Olympic Games".
Pe toata perioada de desfasurare a jocurilor olimpice, in Atena va circula primul card cu cip din Europa care este acceptat intr-o retea de ATM-uri mobile, formata din 16 aparate. ATM-urile mobile au un meniu de tranzactionare prezentat in patru limbi de circulatie internationala (engleza, greaca, franceza si germana) si permit doua tipuri de tranzactii: eliberari de numerar si consultarea soldului.
De asemenea, printre cele aproximativ 1.000 de terminale instalate in Atena, o serie de POS-uri permit autorizarea tranzactiilor prin semnal GSM si nu prin retea de telefonie fixa.
"Ceea ce se intampla in Grecia nu reprezinta un orizont chiar atat de indepartat pentru Romania. Deja intreaga retea de acceptare din tara noastra va permite tranzactii cu un smartcard pana la sfarsitul acestui an iar spre sfarsitul anului viitor este foarte probabil ca bancile sa puna in circulatie primul card cu cip", apreciaza analistii site - ului dedicat platilor electronice www.no-cash.ro.
Leonidas Kassoumis, directorul Directiei de carduri Alpha Bank Grecia si presedintele bordului Visa din aceasta tara estimeaza ca in doi ani, 80% din piata elena de acceptare va migra catre standardul cardului cu cip.
Oficialii Visa au declarat ca in prezent unul din trei posesori de card din Europa detine un card cu cip. Annika Karlsson Hill, Director General South Europe, Visa Europe apreciaza ca pana in 2005, la nivel european, vor exista 120 milioane de carduri cu cip care vor fi acceptate intr-o retea formata din 850.000 de POS-uri si 40.000 de ATM-uri. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO