Omer Tetik, 38 de ani, prim-vicepreşedinte al Credit EuropeBank, va deveni preşedinte al băncii controlate de omul de afaceriturc Husnu Ozyegin, în timp ce actualul deţinător al funcţiei,Murat Sabaz, va rămâne membru al Consiliului deAdministraţie.
Sabaz, care a preluat conducerea băncii în aprilie 2009, nu va maiocupa nici funcţia de preşedinte al consiliului de administraţie albăncii, aceasta urmând să fie preluată tot de Tetik.
Noul preşedinte, Omer Tetik, este unul dintre veteranii expaţi aisistemului bancar, lucrând în România de pe vremea fosteiFinansbank, devenită apoi Credit Europe Bank în 2007.
Mai întâi, în perioada 2000 - iulie 2005 el a fost vicepreşedinteresponsabil cu trezoreria. Venise de la Finansbank Moscova. Dinvara lui 2005 a preluat conducerea diviziei de retail şi carduri.În iunie 2009 a fost numit prim-vicepreşedinte. A fost căsătorit cuSorana Paşcu, fiică a fostului ministru al apărării Ioan MirceaPaşcu, care lucrase tot în Finansbank, ca dealer, iar apoi la ING,la private banking, iar la sfârşitul lui 2007 s-a retras dinsectorul bancar.
În timpul mandatului lui Tetik de responsabil pe carduri, CreditEurope şi-a construit o poziţie solidă pe piaţa cardurilor decredit, având şi în prezent unul dintre cele mai cunoscuteprograme de achiziţii pe card cu plata în rate, fără dobândă,alături de turcii de la Garanti, şi, mai nou, de Raiffeisen.
Decizia privind schimbarea conducerii Credite Europe Bank va fisupusă aprobării acţionarilor la 16 noiembrie, alături deînlocuirea unui alt membru al consiliului de administraţie.
Activele Credit Europe Bank România au scăzut anul trecut cu5,7%, de la 2,09 miliarde euro la 1,97 miliarde euro, ceea ceînseamnă că instituţia avea o cotă de piaţă de 1,75%.
Banca este deţinută în proporţie de 94,05% de Credit Europe Bank NVdin Olanda, controlată de grupul Fiba din Turcia.
Sabaz devenise preşedinte în primăvara lui 2009, după decesulfostului CEO Tamer Ozatakul, Sabaz deţinând la acea dată funcţia deprim-vicepreşedinte. Restul echipei de conducere executivă eraformată din vicepreşedinţii Omer Tetik, Mirela Bordea, SedatTopcu şi Paul Prodan.
Credit Europe a devenit o bancă de talie medie, cu o reţea caredepăşise pragul de 100 de unităţi înainte de criză, dar care afost ajustată în urma căderii vânzărilor de credite. În acest an,a trecut prin scandalul retragerilor frauduloase de bani dinconturile unor clienţi ai Sucursalei Braşov, Tetik ocupându-sepersonal de gestionarea acestei probleme.
În primăvară el se plângea că banca are resurse suficiente şi vreasă dea credite, dar clienţii buni sunt foarte reticenţi în a mailua împrumuturi, iar firmele bune îşi amână investiţiile. Totuşi,turcii îşi planificaseră pentru anul acesta creşterea solduluicreditelor cu 15-20%, după ce în 2009 vânduseră un pachet decredite ipotecare de 360 mil. euro către banca-mamă din Olanda.
Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels