Bănci și Asigurări

OTP, credite cu grad maxim de indatorare de 70%

31.10.2007, 19:00 360

OTP Bank va acorda credite cu un grad maxim de indatorare de 70% si va reduce avansul cerut clientilor la finantarile imobiliare pana la 0%, dupa ce BNR a avizat norma proprie de creditare a bancii pentru persoane fizice.
Banca accepta cel mult trei coplatitori la calculul veniturilor cumulate, in vederea cresterii valorii creditului. In cazul creditelor cu garantie ipotecara, coplatitorii nu trebuie sa aiba acelasi domiciliu ca si solicitantul imprumutului.
Valoarea cheltuielilor de subzistenta luate in considerare de banca pentru stabilirea veniturilor eligibile este de 245 de lei/persoana. OTP a inceput deja implementarea acestor norme in sistemul informatic si urmeaza sa anunte data de la care va incepe aplicarea acestora.
BNR a decis eliminarea avansului obligatoriu pentru creditele acordate populatiei in luna martie a acestui an. Pentru creditele ipotecare, avansul era de 25% din suma imprumutata, iar pentru cele de consum - de 30%. Odata cu aceasta masura, a fost eliminata si plafonarea gradului de indatorare.
Pana in prezent, BNR a avizat normele proprii de creditare pentru inca 12 banci: Alpha Bank, BRD-SocGen, Volksbank, BCR, Banca Transilvania, ATE Bank, CEC, Bank Leumi, Credit Europe Bank, Raiffeisen Bank, Romanian International Bank si Egnatia Bank.
OTP Bank, filiala locala a celui mai mare grup financiar maghiar, a incheiat primul semestru cu o pierdere neta de 7,8 milioane de euro, in crestere cu circa 22% fata de aceeasi perioada din 2006. Pierderea a fost cauzata de investitiile masive in dezvoltare, mai ales in extinderea retelei teritoriale.
Soldul creditelor acordate de banca s-a dublat in aceasta perioada, la 551 de milioane de euro, din care 144 de milioane de euro sunt finantari ipotecare.
Activele bancii au urcat cu 85% intre iunie 2006 si sfarsitul primului semestru al acestui an, la 829 de milioane de euro.
In prima jumatate a anului, OTP a inregistrat venituri din dobanzi de 8 milioane de euro, in crestere cu 68%, in timp ce veniturile totale au crescut cu 59%, la 15 milioane de euro. Cheltuielile operationale ale bancii au urcat cu 51% in aceasta perioada, pana la 22 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO