Bănci și Asigurări

OUG 50, avizată pozitiv de deputaţii din Comisia economică: informarea clienţilor se va face pe suport scris, băncile pot impune doar patru tipuri de comisioane

OUG 50, avizată pozitiv de deputaţii din Comisia economică: informarea clienţilor se va face pe suport scris, băncile pot impune doar patru tipuri de comisioane
06.10.2010, 09:54 35

Deputaţii din Comisia economică au avizat pozitiv, cuunanimitate de voturi, OUG 50 privind contractele de credit pentruconsumatori, ei adoptând, totodată, şi 98 de amendamente laprevederile iniţiale ale acesteia.

Preşedintele Comisiei economice din Cameră, deputatul PSD MihaiTudose, a declarat, marţi, pentru Mediafax, că amendamentele adoptate auprivit atât chestiuni tehnice, cât şi probleme de fond şi principiide aplicare a ordonanţei.

"Ordonanţa priveşte transpunerea în legislaţia românească a uneidirective europene, care are ca scop transparenţa în creditare şinu micşorarea dobânzilor, aşa cum greşit a fost înţeles", a ţinutsă sublinieze Mihai Tudose.

În ceea ce priveşte aspectele tehnice amendate de deputaţii dinComisia economică, Tudose a precizat că s-a renunţat la informareaclienţilor pe "suport solid" şi s-a trecut la "informarea în scris"de către instituţiile de creditare.

Preşedintele Comisiei economice a mai arătat că în zonaamendamentelor de ordin tehnic s-au încadrat şi traducerile"ciudate" din cadrul directivei europene în ordonanţă, el precizândcă textul iniţial prevedea faptul că pot exista maximum patrutipuri de comisioane şi continua cu propoziţia "Celelalte tipuri decomisioane...". El a menţionat că deputaţii au intervenit pe textşi au reglementat de o manieră neechivocă faptul că nu pot existadecât patru tipuri de comisioane.

Deputaţii au căzut de acord că nu se poate falimenta o bancă decătre ANPC, care să-i trimită toţi deponenţii la uşă, ci este maibine ca, în situaţia în care banca respectivă nu respectăprevederile ordonanţei, ANPC să anunţe BNR, care îi poate retrageacreditarea. Citiţi mai multe pe www.mediafax.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO