Bănci și Asigurări

Pascariu: Asociatia dealerilor ar trebui sa aiba mai multi dinti

17.05.2004, 00:00 24



Prudenta BNR privind folosirea pe piata romanesca a produselor derivative de acoperire a riscurilor nu este pe deplin justificata, a apreciat Dan Pascariu, presedintele HVB Bank Romania, la a zecea Adunare Generala Anuala a Asociatiei Pietelor Financiare - A.C.I. Romania (organizatia profesionala a dealerilor de pe pietele valutara si monetara).



"Daca nu spargem ouale, nu vom face omleta", a spus Pascariu aratand ca, in conditiile in care sistemul bancar este dominat de banci cu capital strain cu reputatie, actionarii acestora sunt primii supraveghetori ai pietei, inaintea BNR, urmarind aplicarea unor sisteme performante de administrare a riscului.



Dealerii incearca de mai multa vreme sa promoveze proiecte de acte normative care sa permita operarea cu instrumente derivative.



"Nu cred ca membrii ACI isi doresc introducerea derivativelor numai pentru ca se plictisesc. Clientii lor au nevoie in primul rand de aceste instrumente", a mai spus Pascariu.



Prezent la Adunare, guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat ca nu este un mare fan al operatiunilor cu derivative, insa elaborarea unui cadru legislativ adecvat este "in atentia" bancii centrale. "Daca piata va continua sa se adancesca, utilizarea acestor instrumente se va dezvolta inainte ca dobanzile la lei sa ofere reperul cerut", a spus Isarescu.



Dealerii si-au votat sambata mai multi membri ai Consiliului de Administratie al A.C.I. Romania, ale caror mandate au expirat anul trecut.



Au fost realesi aproape cu unanimitate de voturi Paul Prodan (director general adjunct ING Bank Romania) - presedinte, Serban Matei (sef serviciu BNR) - secretar general si Enache Jiru (secretar de stat Ministerul Finantelor) - secretar general adjunct. Membru in Consiliul de Administratie a fost ales Cristian Sporis, trezorierul Raiffeisen Bank, la o diferenta de un vot fata de Adrian Parvulescu, arbitrajistul-sef al BCR.



Din 191 de membri ai asociatiei, au fost prezenti si au votat numai 102.



ACI Romania a fost infiintata in 1998, pe structura FOREX Club fondat in septembrie 1994 de 42 de specialisti in operatiuni financiar-valutare.



"ACI ar trebui sa aiba mai multi dinti", le-a spus dealerilor Dan Pascariu.



El crede ca asociatia ar trebui sa fie mai proactiva, sa-si transmita mesaje prin liderii sai si sa ajunga la o mai buna intrepatrundere cu Asociatia Romana a Bancilor (ARB). Vicepresedinte al ARB, Pascariu chiar le-a recomandat sefilor nou realesi ai ACI sa candideze la apropiatele alegeri pentru Consiliul de Administratie al ARB, pentru ca aceasta sa poata prelua mai bine mesajele ACI.



Enache Jiru spune ca dealerii ar trebui sa se pregateasca din timp pentru a nu ajunge intr-un impas pe masura ce dinamica pietei financiare va creste.



"Dam semne de globalizare a pietei financiare. Legea consolidata a pietei de capital da acces liber bancilor la bursa, ceea ce va aduce economii de costuri institutionale, dar si de tranzactionare, de care vor beneficia atat operatorii cat si investitorii", a afirmat Jiru.



El considera ca in acest context va fi nevoie de diversificarea produselor financiare, fiind necesara reglementarea cat mai stricta a acestora, a modului de tranzactionare, a conduitei de tranzactionare si consecintelor nerespectarii acesteia, a accesului la informatia financiara si a echitatii in folosirea acesteia pe piata.



Paul Prodan, presedintele reales al ACI, spera sa mai fie activ pe piata in momentul in care vor aparea "instrumente financiare derivate adevarate". Un orizont de timp optimist ar fi de 1-2 ani.



El spune ca pietele financiar-valutare resimt o "lipsa acuta" de training, drept pentru care ACI va incerca sa puna la punct un sistem de pregatire coerenta impreuna cu Institutul Bancar Roman, BNR si ARB.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO