Bănci și Asigurări

Peste 8 mld. lei bani gheaţă au intrat în economie anul trecut şi au urcat numerarul din circulaţie la circa 55 miliarde de lei

Peste 8 mld. lei bani gheaţă au intrat în economie...

Autor: Anelis Baciu

27.01.2017, 20:00 557

Cash-ul din economie a ajuns la 54,7 mi­liarde de lei la finalul anului trecut, după ce circa 8,2 miliarde de lei bani gheaţă au mai intrat în economie, potrivit datelor agregate de Banca Naţională.

Creşterea faţă de 2015 a numerarului din circulaţie este de circa 18%. Cea mai bună lună pentru cash a fost aprilie, atunci nume­rarul urcând cu circa 1,6 miliare de lei. Luniile de vară au adus totodată o creştere de 1,5-1,3 miliarde de lei, în timp ce în noiembrie şi decembrie creşterea lunară a cash-ului a fost de 1,1, respectiv 1,4 miliarde de lei. De re­gulă, perioada concediilor şi cea a sărbă­torilor se caracterizează printr-o creştere mai amplă a numerarului din economie.

Cash-ul din economie a înregistrat creşteri anuale de două cifre în ultimul deceniu, cu doar câteva excepţii în perioada de criză, astfel că faţă de nivelul din 2004 numerarul aflat în circulaţie este de şase ori mai mare.

Nivelul banilor existenţi în economie a crescut accelerat între anii 2004 şi 2007, pe­rioada de boom a economiei, când şi activi­tatea de creditare creştea spectaculos.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO