Bănci și Asigurări

Piata a reactionat invers fata de semnalul BNR

04.05.2007, 19:25 17

Leul a continuat sa castige teren ieri, in timp ce pe piata monetara dobanzile au urcat din nou spre 30% pe an, pe fondul lipsei de lichiditati.
Desi BNR a anuntat miercuri seara reducerea dobanzii cu un sfert de punct procentual, pana la 7,25% pe an, stirea nu i-a descurajat pe investitorii speculatori, care considera in continuare leul un plasament atractiv.
Piata valutara interbancara s-a deschis in cotatii de 3,32 lei pentru un euro, cu jumatate de ban sub nivelul inchiderii de miercuri. Pe parcursul sedintei de tranzactionare euro a continuat sa piarda teren, cotatiile coborand pana la 3,3060/3,3090 lei. In piata exista opinii potrivit carora banca centrala a sustinut in prima parte a saptamanii cotatiile, prin cumparari discrete de valuta.
BNR a calculat ieri un curs de 3,3136 lei pentru un euro, cu 1,05 bani sub nivelul din ziua precedenta. Dolarul a pierdut de asemenea 1,3 bani, coborand la 2,4351 lei.
Pe piata monetara dobanzile pe termen scurt au urcat din nou la 20%-30%, pe fondul lipsei de lichiditati. Cererea de lei este alimentata de ordinele clientilor straini, care isi finanteaza plasamentele in obligatiuni in lei prin imprumuturi pe termen scurt. Nivelul lichiditatilor de pe piata ramane scazut, desi miercuri a ajuns la scadenta un depozit de 2 miliarde de lei atras anterior de BNR. Urmatoarele scadente importante sunt programate abia la sfarsitul saptamanii viitoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO