Bănci și Asigurări

Pierderea grecilor de la Emporiki s-a dublat, la 18 mil. euro

10.03.2010, 23:06 43

Emporiki Bank, filiala locala a Emporiki Bank Grecia, membra agrupului francez Credit Agricole, a inregistrat anul trecut opierdere de 18,3 mil. euro, mai mult decat dubla fata de ceainregistrata in 2008, de 7,8 mil. euro, potrivit situatiilorfinanciare auditate publicate de banca.

Oficialii bancii nu au comentat ieri aceste informatii.

Soldul creditelor acordate de Emporiki clientilor a avansat cu1,5%, pana la un nivel de 111,8 mil. euro la sfarsitul luidecembrie 2009, in contextul in care soldul creditelor la nivelulpietei bancare a scazut cu 3% anul trecut, potrivit datelor BNR.Emporiki a acordat astfel imprumuturi in valoare mai mare decatratele rambursate, in timp ce la nivelul intregului sistem bancarsituatia a fost opusa.

Din portofoliul de credite al bancii, clientii individuali detin35% din finantari. Din imprumuturile acordate persoanelor fizice,60% sunt credite de consum, restul fiind credite ipotecare saucarduri de credit, potrivit bilantului bancii. IMM-urile detin 32%din portofoliul de credite corporate al bancii, restul fiind mariclienti corporativi.

Emporiki avea la 31 decembrie 2009 credite si angajamenteasumate fata de alte banci de 24,6 mil. euro, fata de doar 2 mil.euro in urma cu un an.

La capitolul resurse atrase, Emporiki a fost si mai agresiva.Depozitele clientilor au crescut anul trecut cu 52%, pana la unnivel de 78,4 mil. euro. Banca a avut anul trecut printre cele maibune dobanzi la lei de pe piata, reusind astfel sa atraga mai multeresurse de la persoane fizice si companii.

Activele Emporiki au scazut usor, la 182,2 mil. in decembrie2009 fata de o valoare de 183 mil. euro inregistrata cu un an inurma. In conditiile in care rezultatele sunt exprimate in euro,scaderea se explica prin deprecierea cursului de schimb de la 3,98lei/euro in decembrie 2008 la 4,23 lei/euro in decembrie 2009.Emporiki Bank Romania este o banca de talie mica, cu o cota depiata de 0,2% la finalul anului 2009.

Banca avea la finalul anului trecut 398 de angajati, cu 46 maiputini decat in urma cu un an.

Francezul Pierre Martin, care a lucrat inainte la CreditAgricole, a preluat conducerea bancii de la inceputul acestui an,inlocuindu-l astfel pe grecul Gerasimos Tsiaparas, care a avut unmandat de doi ani pe piata locala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO