Bănci și Asigurări

Piraeus ridică iar miza pe piaţa depozitelor: 7,5% la lei, 4% la euro

Piraeus ridică iar miza pe piaţa depozitelor: 7,5% la lei, 4% la euro

Foto Silviu Matei

Autor: Razvan Voican

28.07.2011, 00:02 1072

Grecii de la Piraeus aruncă pe piaţă de la 1 august o ofertăcare stabileşte noi vârfuri pentru dobânzile oferite de bănci ladepozitele la termen: 7,5% la lei, respectiv 4% la euro.

Scadenţa depozitelor este de 5 luni atât la lei, cât şi laeu­ro, dobânzile bonificate fiind fixe. Suma minimă necesarăcon­stituirii este de 1.000 de lei sau 250 de euro. În plus, bancanu percepe comision de retragere de numerar în ziua în carede­pozitul ajunge la maturitate. Oferta este valabilă în pe­rioada1 august 2011 - 31 mai 2012.

Piraeus plusează cu dobânda la lei tocmai când inflaţia anuală acoborât sub pragul de 8% şi apar semne de consolidare a uneitendinţe de dezinflaţie. În acelaşi timp, băn­cile mari au dusdobânzile la depozite în moneda naţio­nală chiar şi sub 6% pe an,considerând nerentabilă acordarea unor remuneraţii mai mari.

În condiţiile în care randamentele la certificatele detre­zo­rerie au coborât spre 6%, iar la obligaţiunile de stat suntsub 7,5%, o bancă ar trebui să aibă un debuşeu important încredi­ta­re pentru a plăti în condiţii de profitabilitate dobânzimai mari la depozite.

La euro, dobânzi atât de generoase precum Piraeus mai ofe­ră înprezent o altă instituţie de credit cu capital elen - Ban­caRomânească (4% la şase luni) sau Banca Carpatica (capitalma­joritar privat local), care plăteşte 4% pe an la depozitele petrei şi şase luni.

Garanţia acordată de stat pentru depozitele bancare de până la100.000 de euro sau echivalent în lei constituie pentru mulţiclienţi un factor de încurajare pentru a se muta de la o ban­că laalta în funcţie de oferte. În prezent există discrepanţe mari pepiaţă: o bancă plăteşte 1,45% la depozitele în euro, iar alta4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO