Bănci și Asigurări

Planul ambiţios al lui Macron pentru sistemul bancar european naşte reacţii contradictorii. Şeful SocGen, Slawomir Krupa: Fuziunile transfrontaliere între băncile europene sunt puţin probabile din punct de vedere structural. În contrast, şeful UniCredit aplaudă ideea: Este bine să avem acest angajament din partea unui lider european important

Slawomir Krupa, şeful grupului francez Société Générale: În Europa de astăzi, acestea (fuziunile transfrontaliere între băncile europene - n. red.) sunt extraordinar de improbabile din mai multe motive, dintre care primul este de natură reglementară: există suprataxe de capital semnificative legate de dimensiunea instituţiilor bancare.

Slawomir Krupa, şeful grupului francez Société Générale: În Europa de astăzi, acestea (fuziunile transfrontaliere între băncile europene - n. red.) sunt extraordinar de improbabile din mai multe motive, dintre care primul este de natură reglementară: există suprataxe de capital semnificative legate de dimensiunea instituţiilor bancare.

Autor: Ştefan Stan

23.05.2024, 14:02 283

Fuziunile transfrontaliere între băncile europene sunt puţin probabile din punct de vedere structural, a declarat miercuri directorul general al Societe Generale, Slawomir Krupa, la o săptămână după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a făcut apel la o mai mare consolidare în acest sector.

„În Europa de astăzi, acestea sunt extraordinar de improbabile din mai multe motive, dintre care primul este de natură reglementară: există suprataxe de capital semnificative legate de dimensiunea instituţiilor bancare”, a declarat el în faţa acţionarilor la adunarea generală anuală a companiei de la Paris.

Doi acţionari individuali l-au presat pe Krupa să reacţioneze la comentariile specifice făcute de Macron legate de SocGen, în condiţiile în care preşedintele francez părea deschis să vadă creditorul achiziţionat de o altă mare bancă europeană.
Întrebat dacă, de exemplu, ar fi dispus să ia în considerare vânzarea SocGen către Santander din Spania, Macron a spus: „A face afaceri ca europeni înseamnă că aveţi nevoie de consolidare ca europeni”.

Comentariile lui Macron au ridicat acţiunile SocGen, dar au fost criticate de principalul sindicat al băncii.

Krupa a refuzat să comenteze comentariile lui Macron, dar a adăugat că absenţa unei uniuni bancare europene, ilustrată de restricţiile actuale legate de circulaţia lichidităţilor transfrontaliere, face ca astfel de asocieri să fie foarte dificile.

Andrea Orcel, şeful UniCredit, susţine ideea preşedintelui Macron pentru tranzacţii paneuropene: „Este bine să avem acest angajament din partea unui lider european important“. În România, UniCredit este în proces de fuziune cu Alpha Bank, de unde va rezulta a treia bancă din piaţă

Directorii de bănci europene şi factorii de decizie politică au solicitat de mult timp legături mai strânse între băncile de pe continent pentru a le ajuta să concureze mai bine cu rivalii din SUA şi Asia.

Macron a făcut apel la mai multe tranzacţii în acest sector, ca parte a eforturilor UE de a crea o aşa-numită uniune a pieţelor de capital în cadrul blocului, în timpul unui eveniment organizat luna aceasta la Paris pentru a promova sectorul financiar al oraşului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24