Bănci și Asigurări

Plăţile de facturi prin debit direct au urcat la 7 miliarde de lei

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Ciprian Botea

19.11.2013, 20:43 332

Volumul tranzacţiilor prin debit direct, în principal plăţi de facturi efectuate lunar de bancă pe baza unui contract de mandat semnat anterior cu clientul, a crescut cu 10% anul trecut şi a ajuns la 6 mld. lei (1,34 mld. euro), potrivit datelor publicate de BNR.

Numărul tranzacţiilor s-a dublat însă şi a ajuns la peste 7 milioane de operaţiuni, astfel că valoarea medie a unei plăţi s-a redus cu 50% faţă de 2011 şi a ajuns la 850 de lei. Scăderea valorii medii a unei tranzacţii este un bun indicator al restrângerii consumului populaţiei în perioada de criză.

Tot mai mulţi clienţi au apelat la serviciile de debit direct în ultimii ani pe măsură ce băncile au dezvoltat parteneriate cu furnizorii de utilităţi sau cei de servicii de telecomunicaţii prin care clienţii pot mandata banca să plătească automat din disponibilul aflat în contul curent facturile lunare. Şi multe rate la credite sunt plătite în prezent prin debit direct.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO