Bănci și Asigurări

Popa, BRD: Daca rata creste de la 250 de euro in primul an la 350 in al doilea, clientul poate ceda

Popa, BRD: Daca rata creste de la 250 de euro in primul an la 350 in al doilea, clientul poate ceda

Sorin Popa, director general adjunct al BRD: Avand o retea teritoriala atat de mare nici nu avem nevoie, dar oricum nu ne intereseaza. Avem canale aternative de distributie, dar proprii, si in niciun caz nu externalizam o zona atat de sensibila precum creditarea. Pe brokeri nu ii intereseaza decat sa castige si nu prea stiu cum e cu deontologia, fiind concentrati pe maximizarea profiturilor.

21.09.2008, 14:12 24

"Nicaieri in lume rezultatele financiare ale bancilor nu sunt confidentiale, nici macar la societatile inchise, pentru ca transparenta aduce cresterea businessului. Trebuie publicate cifrele pe un format stabilit de BNR pentru comparabilitate. Asa clientii ar vedea cu cine au de-a face. Cred ca ar aparea destule surprize in momentul in care toti si-ar publica rezultatele dupa acelasi format", spune Popa.

La inceputul lui 2007, BNR a avut o tentativa de a publica clasamentul bancilor dupa activele raportate local, insa a renuntat in urma protestelor unor banci. Cu exceptia bancilor listate la Bursa, intre care si BRD, fiecare banca publica rezultate financiare in formate proprii, cele mai multe dupa standarde internationale de contabilitate, cu mai multi sau mai putini indicatori, individual sau consolidat la nivel de grup financiar, incluzand sau nu activele inregistrate in bilanturile bancilor-mama.
In absenta unor date oficiale publicate de BNR, imaginea performantei bancilor de pe piata ramane relativa.
In acelasi timp, seful retailului BRD sustine ca bancile care practica dobanzi scazute doar in primele luni sau in primul an de creditare isi induc in eroare clientii. "Se calculeaza un grad de indatorare fals, pentru ca efortul real de rambursare depaseste de multe ori resursele clientului. Daca in primul an are o rata de 200 de euro, iar din al doilea an ii creste la 350 de euro poate intra in dificultate financiara. Este anormal, nu trebuia permis asa ceva si este bine ca BNR a hotarat sa intervina pentru a restabili realitatea costurilor de creditare."
El spune ca din cauza practicii bancilor de a oferi dobanzi promotionale, clientii au ajuns sa alerge sa se refinanteze de la o banca la alta pentru a beneficia de dobanzi mai scazute dupa ce dobanda la creditul initial creste si isi dau seama ca sunt in imposibilitatea de a rambursa.
"Principiul nostru este ca de la inceput clientul trebuie sa stie cat va avea de plata, sa aiba vizibilitate asupra efortului rambursarii creditului pana la maturitate. Vom calcula corect gradul de indatorare pentru ca asa este fair."
Sorin Popa afirma ca un grad de indatorare de 65% este "relativ mare".
"In afara, 65% este considerat mult pentru ca orice familie are si alte cheltuieli pe langa cele cu creditele, iar adunandu-se se vede ca un grad de indatorare de 65% e relativ mare."
El admite ca si BRD "a trebuit sa raspunda concurentei de pe piata" prin diferite forme de creditare, insa sustine ca banca fost "foarte prudenta si consecventa".
"De exemplu, pe imobiliare avem o cota de piata mult mai mica decat pe alte produse tocmai pentru ca am avut o politica prudenta. Nu finantam necontroat dezvoltari imobiliare."
Popa considera ca este deja prefigurata o criza imobiliara.
"Multi finantatori au exagerat. Au finantat forme speculative de business, altminteri normale, dar care pe un ciclu negativ de piata vor antrena reverberatii negative. Noi am simtit ca economia se infierbanta, dar altii n-au luat in seama semnalele de alarma si au accentuat aceasta infierbantare pe zona imobiliara."
In acelasi timp, el afirma ca BRD nu lucreaza cu brokeri de credite.
"Am facut-o doar foarte marginal pentru ca nu este in politica noastra. Avand o retea teritoriala atat de mare, nici nu avem nevoie, dar oricum nu ne intereseaza. Avem canale aternative de distributie, dar proprii, si in niciun caz nu externalizam o zona atat de sensibila precum creditarea. Pe brokeri nu ii intereseaza decat sa castige si nu prea stiu cum e cu deontologia, fiind concentrati pe maximizarea profiturilor."
Popa adauga ca reteaua teritoriala a BRD se apropie de 900 de unitati, chiar daca ritmul extinderii a incetinit substantial fata de anii trecuti. BCR, cea mai mare banca dupa active, a ajuns la 600 de unitati.
Mai multe banci se confrunta cu cresterea ratei de neplata la creditele aduse de brokeri si cauta formule prin care comisioanele acestora sa fie legate si de indicatori de performanta a portofoliilor de credite.
De asemenea, unele banci au inasprit deja filtrele de selectie a dosarelor de credit primite de la firmele de brokeraj sau au renuntat la unele contracte, in conditiile in care au sesizat ca unii brokeri incurajeaza refinantarile de la o banca la alta pentru a-si mari veniturile din comisioane.
In conditiile in care nici nu lucreaza cu brokeri, Popa sustine ca BRD nu inregistreaza o crestere a ponderii creditelor neperformante.
"Avem filtre bune, care ne pun la adapost de influente negative pe care eventuale derapaje din economie le-ar putea avea asupra clientelei. Lipsa noastra de exuberanta in vanzari da rezultate. Sunt insa semnale negative de la alte banci in privinta calitatii portofoliilor de credite."
In contextul crizei financiare internationale, care poate afecta increderea publicului in sistemul bancar, Sorin Popa crede ca ar mai putea fi facut un pas de crestere a plafonului de garantare a depozitelor peste nivelul actual de 20.000 de euro, in conditiile in care in alte tari din UE ajunge la 40.000 de euro.
"Aceasta crestere ar putea fi insa realizata in paralel cu o reducere graduala a nivelului rezervelor minime obligatorii, care creeaza o presiune pe costurile bancilor si care se reflecta in cele din urma asupra clientului. Ar fi foarte bine sa incepem sa mai dezamorsam aceasta presiune."
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO