Bănci și Asigurări

Presiunea pe leu revine: cursul a urcat ieri la 4,5 lei/euro pe piaţa interbancară

Presiunea pe leu revine: cursul a urcat ieri la 4,5...

Autor: Ciprian Botea

18.06.2013, 20:26 321

Presiunea pe leu a revenit ieri după patru şedinţe consecutive în care moneda naţională a câştigat aproape zece bani în faţa euro. BNR a publicat ieri un curs oficial de 4,4801 lei/euro, cu aproape doi bani peste nivelul de luni, în timp ce pe piaţa interbancară cotaţiile au urcat spre pragul de 4,5 lei/euro.

Leul a pierdut teren ieri pe fondul unui val de depreciere a monedelor din regiune,  după ce străinii au reînceput să-şi mute o parte din banii investiţi în obligaţiuni emise de ţările emergente în titluri în dolari pe fondul aşteptărilor ca randamentele acestora să crească.

Un anunţ de la începutul lunii iunie al băncii centrale americane, interpretat de investitori ca o intenţie a instituţiei de a retrage lichiditatea excesivă injectată în piaţă mai rapid decât se estima anterior, a generat un val de retrageri de valută din ţările emergente şi implicit o depreciere abruptă a monedelor  acestora, inclusiv a leului.

Leul a pierdut atunci cinci procente în faţa euro în numai o săptămână şi a ajuns la un maxim de 4,55 unităţi/euro pe data de 7 iunie. Ulterior, presiunea pe curs s-a redus şi cotaţiile au coborât spre 4,45 lei/euro. Moneda naţională a pierdut însă 2 bani în şedinţa de ieri, adică o cincime din terenul recuperat în ultima săptămâ­nă. Zlotul polonez şi forintul maghiar au pierdut la rândul loc câte o jumătate de procent.

Leul începuse bine această săptămână, continuând să recupereze teren în şedinţa de luni pe fondul revenirii apetitului străinilor pentru titluri de stat.

Ministerul Finanţelor a vândut luni titluri de stat de 800 de milioane de lei, la un randament în creştere uşoară, dar cererea a fost de două ori mai mare.

Analiştii sunt însă precauţi în ceea ce priveşte evoluţia viitoare a leului.

Credem că leul va avansa uşor în această săptămâ­nă, deşi mişcarea va fi cel mai probabil treptată, dată fiind starea de expectativă din pieţele externe înaintea concluziilor de mâine (astăzi – n. red.) ale şedinţei de politică monetară a băncii centrale americane“, au scris într-o notă analiştii ING Bank.

Leul înregistrase o tendinţă de apreciere de la începutul anului pe fondul intrărilor de valută în ţară, bani care au fost schimbaţi în lei pentru achiziţii ulterioare de titluri de stat.

Apetitul străinilor pentru titlurile de stat în lei a crescut după ce JP Morgan şi Barclays au decis la sfârşitul anului trecut să includă mai multe emisiuni de obligaţiuni ale statului român într-o serie de indici proprii. Străinii au ajuns astfel să deţină o cincime din obligaţiunile emise de statul român, ceea ce în perioade tulburi reprezintă o vulnerabilitate.

Practic, în momentul în care aversiunea la risc creşte, toate ţările care fac parte dintr-un indice sunt afectate indiferent de contextul specific al fiecăreia.


Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 19.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO