Bănci și Asigurări

Prima societate de credit ipotecar a fost lansata la apa

16.09.2003, 00:00 45



La mai putin de un an de la reglementarea pietei creditului ipotecar - practic din momentul in care actul normativ care reglementeaza infiintarea societatilor de credit ipotecar a devenit efectiv - primii jucatori pe aceasta piata conexa - concurenta celei bancare - si-au facut deja aparitia.



Cel care si-a incercat norocul pe aceasta piata - alaturi insa si de alti oameni de afaceri si companii in cea mai mare parte din Cluj - nu este nimeni altul decat Iosif Pop, unul dintre fondatorii si presedintele Bancii Transilvania pana anul trecut.



Astfel, incepand de la sfarsitul saptamanii trecute grupul ImoFinance, cu sediul central in Cluj, prin societatile sale ImoCredit si ImoInvest, a inceput sa desfasoare activitati , pentru persoane fizice si juridice, in domeniu locativ: acorda credite pe termen scurt pentru domeniu locativ, credite ipotecare, leasing imobiliar, dar ofera si consultanta in domeniu.



"Aspectele tehnice dupa care functioneaza acest grup de firme mi-au apartinut in cea mai mare parte, si am incercat sa-i conving pe cei care si-au investit banii in aceasta afacere ca piata creditului imobiliar este una cu potential. Cerere exista si este pacat sa nu profiti", a afirmat pentru ZF Iosif Pop, presedintele Consiliului de Administratie al ImoFinance Grup.



Iosif Pop a fost pana anul trecut presedintele Bancii Transilvania, banca pe care a reusit sa o aduca in aproape 8 ani de functionare de la o cota de piata zero pana in primele 15 din sistem. Pop si-a dat demisia din conducerea bancii dupa ce sucursala din Bacau a bancii a intrat in atentia Parchetului National Anticoruptie pentru acordarea unor credite neperformante in suma de peste 160 miliarde de lei unui grup de firme din Bacau.



ImoFinance Grup a fost fondat de 46 de membrii (din Cluj, Bucuresti, Sibiu, Timisoara, Arad, Baia Mare) , dintre care 42 de persoane fizice si 4 persoane juridice.



Printre actionarii societatii - care nu pot detine conform statului de functionare mai mult de 10% din actiuni - sunt Iosif Pop, societatea de valori mobiliare Broker, doua-trei persoane fizice actionari si la grupul de firme Astral din Cluj, dar si cateva persoane fizice din Baia Mare.



Capitalul subscris si varsat este de 124,5 miliarde de lei, aproximativ 3,5 milioane de euro. Grupul activeaza prin ImoCredit care are un capital social de 3 milioane de euro si prin ImoInvest care are un capital social de 0,5 milioane de euro.



La inceputul anului actul normativ care reglementeaza finantare in domeniul locativ a devenit efectiv, el curpinzand si referiri clare cu privire la conditiile pe care trebuie sa le indeplinesca societatile de credit ipotecar.



Astfel, acestea vor trebui sa aiba un capital social minim reprezentand echivalentul in lei a sumei de trei milioane de euro si vor fi obligate sa raporteze trimestrial Bancii Nationale a Romaniei structura portofoliului de creante ipotecare. Institutiile vizate de ordonanta vor avea ca obiect de activitate acordarea de credite de tip ipotecar si realizarea activitatilor conexe, incluzand administrarea de portofolii de credite ipotecare, executarea sau valorificarea creantelor ipotecare sau privilegiate, respectiv a bunurilor ce fac obiectivul garantiilor sau privilegiilor aferente.



De asemenea, societatile de credit ipotecar vor putea realiza tranzactii in cont propriu cu instrumente negociabile precum swap valutar, vor putea efectua vanzari sau cumparari, inclusiv reversibile, de titluri de stat si alte active monetare eligibile pentru tranzactionare, valuta si instrumente derivate.



"Finantarile vor fi acordate intr-o prima etapa din surse proprii - vom pune la bataie capital existent - dar cu timpul vom incerca sa atragem resurse de la investitori institutionali, fonduri de investitii romanesti si straine, vom reinvesti profiturile, vom dezvolta relatii cu fonduri de investitii in zona imobiliara si cu societatile de asigurari ce investesc in aceast segment. Ne gandim la emisiuni de obligatiuni, dar in mod cert nu vom vorbi de atragerea de depozite sau de sume de bani de la populatie sau agentii economici", mai spune Pop.



Potrivit acestuia grupul va depune lunar la Banca Nationala - organismul care reglementeaza aceste societati de credit ipotecar - rapoarte privind riscul de creditare si trimestrial situatii privind provizioanele constituite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24