Bănci și Asigurări

Profitul ABN Amro s-a injumatatit in 2007

30.06.2008, 19:15 18

ABN Amro a facut anul trecut un profit net de 20,6 milioane de lei (echivalentul a 6,2 milioane de euro), reprezentand mai putin de 45% din castigul obtinut in anul 2006.
Banca are o politica de comunicare stricta si isi publica rezultatele anuale doar in Monitorul Oficial, potrivit reglementarilor, astfel ca evolutia afacerilor poate fi cunoscuta cu intarziere.
Activele bancii au urcat in 2007 cu numai 26%, mult mai incet decat piata, pana la 6,64 miliarde de lei (echivalentul a 1,8 miliarde de euro). Anul trecut, activele totale din sistemul bancar au urcat cu 45%, pana la 250,7 miliarde de lei (echivalentul a cira 70 mld. euro).
In aceste conditii, ABN Amro a alunecat anul trecut din topul primilor zece jucatori din sistem. Totusi, grupul are o expunere mai mare pe piata locala, in conditiile in care inregistreaza o parte din active in afara, astfel ca nu apar in bilantul ABN Amro Romania.
In toamna trecuta grupul olandez ABN Amro a fost preluat de un consortiu format din Royal Bank of Scotland (RBS), Fortis Bank si Santander. Filiala locala a ABN Amro a revenit celor de la RBS. Recent, sir Fred Goodwin, CEO al gigantului britanic a inclus filiala locala a ABN pe lista "maruntisurilor" achizitionate in cadrul tranzactiei care a vizat grupul olandez. El a subliniat totusi ca filiala din Romania a avut anul trecut o crestere a veniturilor cu 124%, fiind astfel cea mai mare de pe pietele din Europa si Orientul Mijlociu. Potrivit datelor prezentate de RBS, ABN Amro Romania avea la sfarsitul anului trecut 22 de unitati, prin intermediul carora servea circa 74.000 de clienti.
Potrivit datelor publicate in Monitorul Oficial, cea mai mare parte a activelor ABN Amro Romania este reprezentata de creantele asupra clientelei denominate in lei, cu un total de putin peste trei miliarde de lei (831 mil. euro). Banca mai avea plasamente la alte institutii de credit si la BNR in valoare de 1,7 miliarde de lei (471 mil. euro).
Pe partea de pasive, ABN avea depozite atrase de la clientela in valoare de 4,99 miliarde de lei (1,38 miliarde de euro) in decembrie trecut. Soldul era cu 14% mai mare decat in decembrie 2006. Banca a inregistrat anul trecut venituri totale de putin peste un miliard de lei (305 milioane de euro), in crestere cu 54%, in lei, fata de anul precedent. Cheltuielile totale au urcat cu 64%, pana la 987 de milioane de lei (296 de milioane de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO