Bănci și Asigurări

Provizioanele au mâncat 228 de milioane de euro din veniturile băncilor în iulie

Provizioanele au mâncat 228 de milioane de euro din veniturile băncilor în iulie

Autor: Liviu Chiru

12.09.2010, 23:54 44

Bancherii au făcut provizioane pentru a acoperi pierderile pecare le aşteaptă din nerecuperarea creditelor acordate de 228 demilioane de euro doar în luna iulie, nivelul fiind similar cu celdin iunie.

Astfel, la sfârşitul lunii iulie, băncile aveau în bilanţuriprovizioane pentru riscul de credit în valoare de 21,15 miliarde delei (echivalentul a circa 5 miliarde de euro, arată datele BNR.

Deşi majoritatea băncilor au presat în ultimul an pentrumajorarea veniturilor operaţionale şi reducerea cheltuielilorcurente, profitul obţinut din activitatea curentă acoperă tot maigreu cheltuielile mari cu provizioanele. Nicolae Cinteză,directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, a declarat recent căsistemul bancar înregistra o "pierdere mare" după primele şapteluni ale anului. Mai mult, inclusiv băncile de talie mare - carereuşiseră să obţină profituri în prima parte a anului, dau semne deslăbiciune iar în unele cazuri încep să închidă luni cu pierderinete. În cazul băncilor de talie mică, care nu au o bază solidă devenituri, rezultatele nete erau în teritorul negativ încă de anultrecut. Cinteză afirma că "greul încă nu a venit", anticipând cămăsurile de ajustare luate de guvern (reducerea salariilorbugetarilor cu 25% şi majorarea TVA de la 19% la 24%) vor erodacapacitatea clienţilor de a plăti ratele, conducând astfel la oaccelerare a provizioanelor.

Provizioanele acoperă 69% din valoarea creditelor clasificate ca"pierdere" (care au întârzieri la plata ratelor mai vechi de 90 dezile sau pentru care s-au început proceduri judiciare împotrivadebitorului), nivelul fiind similar cu cel din iulie anul trecut.Aceste credite totalizau 30,8 miliarde de lei (7,2 miliarde deeuro) la sfârşitul lunii iulie, reprezentând 15,2% din totalulexpunerilor băncilor faţă de clientelă.

Pe lângă provizioane, băncile pot executa şi garanţiile deţinutepentru a recupera pierderile.

BNR permite băncilor să deducă până la 25% din valoareagaranţiilor deţinute în cazul creditelor garantate cu imobile şicare au întârzieri mai vechi de 90 de zile la plata ratelor.

Valoarea ajustată a creditelor cobora astfel la circa 19miliarde de lei (4,5 mld. euro) în iulie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO