Bănci și Asigurări

Provizioanele au redus profitul Raiffeisen la 17 mil. euro

Provizioanele au redus profitul Raiffeisen la 17 mil. euro

Steven van Groningen: Managementul costurilor a compensat in mare masura scaderea veniturilor

14.05.2009, 19:49 35

Profitul net al Raiffeisen Bank Romania, unul dintre primii cinci jucatori de pe piata, s-a injumatatit in trimestrul I fata de aceeasi perioada din 2008, insumand 17 mil. euro, potrivit bancii-mama, Raiffeisen International. Banca a realizat insa o treime din profitul net consolidat al grupului austriac, care a inregistrat o scadere de aproape 80% a castigului realizat in primele trei luni a anului, pana la 56 mil. euro.

Inca o banca mare de pe piata raporteaza astfel profit net pe T1, desi BNR a anuntat ca sistemul bancar a inregistrat o pierdere de circa 50 mil. euro in primele trei luni ale anului.
Atat la nivel de grup, cat si in Romania, Raiffeisen a resimtit impactul majorarii costului cu provizioane pentru credite neperformante.
Raiffeisen Bank Romania a inregistrat un profit operational de 52 mil. euro fata de 56 mil. euro in T1 2008, in timp ce profitul brut a fost de 22 mil. euro, diferenta reflectand un nivel substantial al provizioanelor noi. Banca-mama mentioneaza ca la nivelul filialelor din Europa de Sud-Est au fost constituite provizioane de 78 mil. euro in trimestrul I, destinate in principal acoperirii expunerilor pe retail din Romania si a celor pe corporate din Croatia. Deprecierea puternica a leului este considerata o cauza majora a deteriorarii calitatii portofoliului, in conditiile in care creditele in valuta au ajuns la o pondere de 65%, in usoara crestere fata de trimestrul I 2008. Pe tot grupul provizioanele noi au sarit insa la 445 mil. euro, in crestere cu 379% fata de trimestrul I 2008.
"Este evident ca rezultatele financiare ale Raiffeisen Romania au avut o contributie pozitiva semnificativa la rezultatele grupului: profitul brut pe primul trimestru a fost de 22 mil. euro (profit net de 17 mil. euro). Acest rezultat bun in conjunctura actuala se datoreaza unui management responsabil al costurilor care a compensat in mare masura scaderea veniturilor cauzata de conditiile economice mai putin favorabile. In acelasi timp, aceste rezultate arata ca avem un portofoliu solid, cu o dispersie echilibrata a riscurilor", a comentat Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank.
Raiffeisen International raporteaza un sold al creditelor pentru Romania de 4,37 mld. euro la sfarsitul lunii martie, in crestere cu 17% fata de trimestrul I 2008, dar in scadere cu 5% comparativ cu nivelul de la sfarsitul anului trecut, reflectand prabusirea activitatii de creditare in primele doua luni ale lui 2009. Creditele de retail au o pondere de 61%.
In acelasi timp, depozitele atrase au insumat 3,3 mld. euro, cu 1,7% mai mult fata de 31 martie 2008, respectiv in scadere cu 5,6% fata de 31 decembrie 2008. Activele totale au urcat la 6,78 mld. euro, cu 23,4% comparativ cu trimestrul I 2008 si cu 3,4% fata de sfarsitul anului trecut.
Corespunzator injumatatirii profitului net, rentabilitatea capitalului propriu a scazut de la 34,1% la 15,5%. Pe de alta parte, ponderea costurilor in venituri a crescut usor, de la 53,7% la 56,4%. Banca a deschis in primele trei luni ale anului inca cinci unitati ramase din programul de extindere pe 2008, ajungand la 562, cu 107 mai multe fata de martie 2008. Totusi, numarul angajatilor a scazut cu 137 de la inceputul anului, pana la 6,762.
Numarul clientilor s-a situat la circa doua milioane, fata de 2,2 milioane in trimestrul I 2008.
Herbert Stepic, CEO al Raiffeisen International, afirma ca principalele provocari cu care se confrunta grupul sunt volatilitatea cursurilor de schimb in tarile din regiune, caderea cererii de credite si cresterea creditelor neperformante.
Ca masuri de reactie el mentioneaza concentrarea pe atragerea de depozite, intarirea capacitatilor de colectare a creantelor, inasprirea conditiilor de creditare si axarea pe credite pe termen scurt, managmentul strans al costurilor.

 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO