Bănci și Asigurări

Raiffeisen: Am inversat trendul de scădere a creditelor. Steven van Groningen - GALERIE FOTO

Raiffeisen: Am inversat trendul de scădere a creditelor. Steven van Groningen - GALERIE FOTO

Raiffeisen: Am inversat trendul de scădere a creditelor

18.08.2010, 23:53 39

După mai bine de un an de scădere constantă, portofoliul decredite al Raiffeisen Bank, una din primele zece bănci de pe piaţă,a reînceput să crească, ajungând la peste 2,7 mld. euro lasfârşitul lunii iunie, iar austriecii au ambiţii de creştere acotei de piaţă la creditare.

"Am reuşit să oprim scăderea volumului creditelor. În ultimeleluni am ajuns să dăm credite noi mai mari decât sumele rambursatede clienţi la creditele vechi şi aşa am pus capăt trendului descădere care dura de mai mult de un an. Cu nivelul de profit pecare îl avem şi cu politica noastră de administrare a riscului aşvrea foarte mult să menţinem această inversare de trend şi să nemajorăm cota de piaţă pe credite", a declarat pentru ZF Steven vanGroningen (foto), preşedintele Raiffeisen Bank.

Pe semestrul I banca a obţinut un profit net de aproape 50 mil.euro după standardele internaţionale de raportare, mai mic cu numai5% faţă de aceeaşi perioadă din 2009. Van Groningen spune căprofitul după standardele româneşti de contabilitate a fost de 45mil. euro, adică la un nivel apropiat care indică prudenţa bănciiîn constituirea de provizioane pentru credite neperformante.

Cât priveşte partea a doua a anului, şeful Raiffeisen afirmă cărămân foarte multe necunoscute legate de mediul extern, de evoluţiadobânzilor, de riscul politic, de schimbările fiscale. "Greu despus de unde pot veni veşti bune. Toţi ne uităm la exporturi, darcriza nu s-a terminat şi avem nevoie de schimbări structurale, de oadministraţie eficientă, nu doar de tăieri de salarii cu 25%. Mătem că nu se fac schimbări din convingere, ci doar la presiunea FMIşi a UE." Răzvan Voican


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO