Bănci și Asigurări

Raiffeisen are un plan de investitii de 39,5 mil. euro

Raiffeisen are un plan de investitii de 39,5 mil. euro

Steven van Groningen

19.05.2009, 14:40 30

Cea mai mare pondere o vor avea investitiile in sisteme informatice, care ar urma sa absoarba peste 47% din total. De asemenea, banca ar urma sa cheltuiasca peste 1,24 mil. euro pentru sisteme electronice de securitate si protectie, conform planului de investitii aprobat de actionari.

O pondere de aproape 35% revine investitiilor in cladiri, 9,7% pentru mobilier, semnalistica si alte accesorii, respectiv 3,6% pentru autovehicule.
In 2008 Raiffeisen a realizat investitii reprezentand mai putin de 80% din bugetul aprobat de actionari.
Pentru anul acesta, actionarii bancii au bugetat un profit net reprezentand echivalentul a circa 95 de milioane de euro (398,57 mil. lei), adica mai putin de 60% din castigul raportat pentru 2008 conform standardelor romanesti de contabilitate. Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen, considera ca este o tinta rezonabila in contextul in care creditarea de-abia s-a dezmortit in martie-aprilie, iar banca se concentreaza pe managementul strict al costurilor.
In acelasi timp, el nu crede ca va fi nevoie de o majorare a capitalului social, Raiffeisen fiind una dintre cele mai bine capitalizate banci de pe piata.
Veniturile pentru anul in curs sunt estimate la 1,94 mld. lei (461 mil. euro), in crestere cu 33% fata de nivelul aprobat prin bugetul de venituri si cheltuieli aferent anului trecut, in timp ce totalul cheltuielilor a fost stabilit la 1,46 mld. lei (349 mil. euro), cu 41% peste suma aprobata de actionari pentru 2008.
Pe primul trimestru din acest an Raiffeisen a raportat un profit net de 17 mil. euro, la jumatate fata de castigul din aceeasi perioada a lui 2008, din cauza provizioanelor substantiale constituite pentru acoperirea riscului de credit accentuat de deprecierea leului.
 

 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO