Bănci și Asigurări

Raiffeisen Bank si ABN Amro, cele mai mari ritmuri de crestere ale activelor bancare

16.12.2003, 00:00 21



Raiffeisen Bank si ABN Amro Bank continua sa inregistreze cel mai ridicat ritm de crestere al activelor bancare, datele facute publice de BNR aratand ca cele doua, cu un volum al activelor de 910 mil. euro, si respectiv 845 mil. euro, si-au adjudecat la sfarsitul lui septembrie locurile doi si trei in topul bancilor cu capital majoritar strain care opereaza pe piata romaneasca.



Spre comparatie, la sfarsitul primului semestru cele doua banci administrau active de 802 mil. euro, si respectiv 744 mil. euro.



Daca mare parte a activelor ABN Amro pot fi puse fara discutie pe seama clientilor corporativi, segment de piata caruia banca olandeza i-a ramas in continuare fidela, la Raiffeisen Bank cresterea activelor isi gaseste echivalentul in expunerea agresiva pe piata de retail.



Plutonul celor mai active banci cu capital majoritar strain este condus in continuare de BRD-Groupe Societe Generale, care nu a reusit insa in trimestrul al treilea sa raporteze decat o majorare de 8% a activelor bancare, pana la 1.910 milioane de euro.



La o distanta considerabila de ABN Amro , cu active practic la jumatate, vin din spate si bancile care formeaza asa zisul pluton doi: Alpha Bank cu active de 479,4 mil. euro detinea la sfarsitul lui septembrie o cota de piata de 3,4%, Citibank isi adjudecase o cota de 3,1% cu active de 444,2 mil. euro, iar HVB Bank de 2,9% cu active de 416,7 mil. euro.



Dintre sucursalele bancilor straine din Romania cele mai active s-au dovedit, potrivit datelor BNR, ING Bank Romania care a reusit in perioada iulie-septembrie sa isi majoreze activele bancare de la 569,7 mil. euro la 684 mil. euro, si Banca di Roma - dar la o distanta considerabila de banca olandeza.



Banca cu cele mai mari active din sistemul bancar romaneasc continua sa fie BCR, cu o cota de piata de peste 33%, iar Casa de Economii si Consemnatiuni si-a adjudecat si ea un loc in primele institutii financiare cu active de aproape un miliard de euro.



Sistemul bancar s-a confruntat in acest an cu o scadere vizibila a profitabilitatii, si asta pentru ca diminuarea marjelor nu a fost compensata in aceeasi masura de cresterea volumului de activitate. Cele mai mari castiguri le-au avut totusi anul acesta bancile care si-au orientat strategia catre segmentul de retail, cererea mare de credite fiind inghitita destul de repede de banci.



Chiar daca reducerea profitabilitatii este asumata si pentru anii viitori, bancile care opereaza in sistemul bancar romanesc continua sa-si contureze strategii de crestere a expunerii pe piata, castigurile aduse de plasamentele de aici fiind inca mult peste cele oferite de cele din tarile vecine.



Oricum sistemul bancar romanesc va continua sa se consolideze si anul viitor, acest semnal fiind transmis si de guvernatorul BNR Mugur Isarescu care spunea saptamana trecuta ca "anul viitor sistemul bancar va continua sa se consolideze, fiind chiar posibil sa asistam la dispariatia, prin achizitii, a doua-trei banci mici". oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO