Bănci și Asigurări

Raiffeisen: dobanzi mai mici la creditele in lei, dar mai mari la valuta

14.09.2004, 00:00 44

Raiffeisen Bank, a treia mare banca de pe piata, a anuntat ieri reducerea cu trei puncte procentuale a dobanzilor la creditele de consum in lei, respectiv de la 31% la 28% pe an. Dobanda pentru facilitatea de decoperit de cont la cardurile de credit a coborat de la 31% la 29%.
De asemenea, banca a majorat cu o jumatate de punct dobanda aferenta imprumuturilor contractate in euro si dolari pentru achizitionarea de locuinte de la 8,5% la 9% pe an.
Ratele de dobanda la creditele pentru achizitionarea de locuinte in lei (22% pe an), precum si la cele pentru modernizarea si construirea de locuinte (25% pe an pentru lei si 9,5% pe an pentru euro si dolari) raman neschimbate.
Raiffeisen a modificat si dobanzile la depozitele in lei, aplicand o reducere de un punct procentual pentru scadentele de la 1 luna la 12 luni,. Astfel, dobanzile au fost aliniate la nivelul de 14% cu exceptia depozitelor pe trei luni, remunerate cu 14,5% pe an.
"Aceasta evolutie a dobanzilor la creditele in lei se explica prin scaderea dobanzilor pe piata interbancara si tine bineinteles cont si de estimarile privind inflatia", a declarat Rasvan Radu, vicepresedintele Diviziei Retail Raiffeisen Bank. El spune ca intr-o prima etapa amplitudinea scaderii dobanzilor este mai mare la credite decat la depozite pentru ca banca doreste sa incurajeze in continuare atat acordarea de imprumuturi in lei, cat si economisirea.
Raiffeisen Bank reactioneaza astfel la un cumul de evolutii determinate in principal de masuri luate de banca centrala pe parcursul verii: patru reduceri succesive ale dobanzii de interventie, de la 21,25% la 18,75% - care sustin scaderea dobanzilor atat la creditele cat si la depozitele in lei, plus majorarea rezervei minime obligatorii in valuta de la 25% la 30% din sursele atrase in devize - prin care BNR a incercat sa induca o majorare a dobanzilor la creditele in valuta.
Raiffeisen este a doilea mare jucator de pe piata de retail care isi ajusteaza dobanzile la lei, dupa miscarea facuta de BCR la sfarsitul saptamanii trecute.
In ambele cazuri, dobanda la creditul de consum a coborat vizibil, ceea ce va da un nou impuls cererii pentru aceasta categorie de finantare si implicit vanzarilor de bunuri de folosinta indelungata.
Spre deosebire de Raiffeisen, BCR mentine inca neschimbate dobanzile la depozitele in lei, in conditiile in care pentru mai multe tipuri de scadente oferea deja remunerari mai mici.
Scaderile de dobanda la lei erau asteptate de trei luni de zile, de cand BNR a inceput sa faca primii pasi in aceasta directie, urmand tendinta de scadere a inflatiei.
Bancile comerciale au profitat insa de cererea oricum mare de credite, intarziind ajustarea dobanzilor. Chiar daca aceasta a amplificat apetitul clientilor pentru credite in valuta vizibil mai ieftine.
Acum ca si a doua banca a ieftinit creditele in moneda nationala, este de asteptat ca la nivelul intregii piete sa aiba loc o reasezare a spectrului de dobanzi, cu o treapta mai jos decat in prezent.
Pana la inversarea balantei costurilor in favoarea creditelor in lei va fi insa nevoie de mai multi pasi de scadere a dobanzilor.
De asemenea, ramane ca impulusurile de politica monetara date de BNR sa se vada in tot sistemul sub forma unor majorari, chiar minime, ale dobanzilor la creditele in valuta, dar si a unor reduceri ale dobanzilor la depozitele in lei, mai ales daca inflatia va continua sa scada. Bancile comerciale si-au exprimat intentia de a fi prudente in diminuarea dobanzilor cu care remunereaza economiile, dupa experienta de anul trecut, cand banii au fugit repede din depozite speriati de scaderea brusca a dobanzilor. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO