Bănci și Asigurări

Rasvan Radu, UniCredit: Scaderea lichiditatii externe va scumpi creditul in valuta

Rasvan Radu, UniCredit: Scaderea lichiditatii externe va scumpi creditul in valuta

Rasvan Radu

07.11.2007, 18:31 26

Perioada urmatoare ar putea aduce scumpiri ale creditelor in valuta, pe fondul cresterii dobanzilor pe plan international, anticipeaza Rasvan Radu, presedintele executiv al UniCredit Tiriac Bank.
"Observam cresterea costurilor de refinantare, in conditiile in care la nivel mondial lichiditatea a scazut, iar pretul ei a crescut. Desi efectele scaderii lichiditatii nu vor deveni mai accentuate, nici nu intrevad o revenire la conditiile din vara. In principiu, cresterea costului lichiditatii trebuie inclusa fie in profitabilitatea bancilor, fie sa fie transmisa clientilor", apreciaza Radu.
El subliniaza insa ca multe banci locale au mers in ultima perioada la limita profitabilitatii, sub presiunea concurentei puternice pe preturi. Astfel, sunt sanse mari ca aceasta majorare sa fie acum transmisa catre clienti, mai ales in conditiile in care aplicarea din ianuarie a noilor reglementari privind adecvarea capitalurilor va impune o gestiune mai riguroasa a riscurilor.
Un alt factor care a determinat cresterea costurilor operationale ale bancilor, si pe care Radu il percepe ca pe un "risc" pentru evolutia pietei, este majorarea puternica a cheltuielilor cu resursele umane.
"Este din ce in ce mai multa competitie. Costul resursei umane a crescut foarte mult, insa calitatea este tot mai slaba", arata Radu. El remarca de asemenea si expansiunea cheltuielilor cu chiriile.
Pe de alta parte, cresterea costurilor nu impiedica multe banci sa pompeze resurse importante pentru a castiga o pozitie pe piata: este vorba atat de nou-veniti, cat si de jucatori, care au avut multa vreme o prezenta discreta, iar acum accelereaza dintr-odata, anuntand planuri de extindere cu zeci de noi sucursale.
Guvernatorul BNR Mugur Isarescu remarca luni ca, la scurt timp dupa ce banca centrala a hotarat miercurea trecuta majorarea ratei dobanzii de politica monetara cu jumatate de punct procentual, pana la 7,5%, o serie de banci comerciale au anuntat ca nu vor scumpi creditele in lei, ba chiar dimpotriva, pentru ca au nevoie sa castige mai multa cota de piata.
"Ne-am dori ca majorarea dobanzii sa se duca in costul creditelor in lei, nu in aprecierea leului si am convingerea ca aceasta se va intampla la un moment dat. Pentru cel putin inca un an dobanda nu va fi insa singurul canal de transmisie si vom continua sa avem o 'tintire impura' a inflatiei", spune guvernatorul BNR Mugur Isarescu.
Apropierea Sarbatorilor de iarna - una din perioadele cu cele mai mari vanzari de credite, mai ales de consum - impinge bancile sa lanseze promotii cu reduceri de dobanzi si de comisioane, atat la finantarile in lei, cat si la cele in valuta.
Desi unii jucatori au operat inca din septembrie majorari ale dobanzilor la credie, inclusiv la cele vechi, pe fondul crizei de lichiditate de pe pietele internationale, alte institutii de credit cu banci-mama puternice in spate continua sa preseze piata cu reduceri de preturi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO