Bănci și Asigurări

RBL: Cel mai mare credit trece de 100.000 de euro

RBL: Cel mai mare credit trece de 100.000 de euro

Foto Shutterstock

Autor: Liviu Chiru

15.06.2011, 23:49 590

Raiffeisen Banca pentru Locuinţe (RBL), jucătorul care în urmăcu şapte ani spăr­gea gheaţa pe nişa economisirii-creditării îndomeniul locativ, a acordat până în prezent împrumuturi în valoaretotală de 100 de milioane de lei (24 mil. euro).

Până acum 23.000 de clienţi au ajuns la sfârşitul perioadei deeconomisire şi au ales să contracteze un credit, fie săeconomisească în continuare.

"Suma medie contractată este de 20.000 de lei. Avem însăcontracte care depăşesc echivalentul în lei a 100.000 de euro",spune Aurelia Cionga, vicepreşedinte al RBL.

Perioada minimă de economisire este de 18 luni, în timp celimita superioară (recomandată) este de 60 de luni. În acest sistemclientul primeşte o dobândă de 3% pe an pentru sumele acumulate încont, iar statul oferă anual o primă de 25% din suma economisită înanul respectiv, în limita a 250 de euro. Bancherii consideră cădupă cinci ani sumele economisite pot fi utilizate şi în altescopuri decât investiţiile imobiliare, aşa cum a fost prezentat laîn­ceput sistemul.

"Pentru creditele acordate anticipat colateralizate cu ipoteci,valoarea medie este de 100.000 de lei. În cazul celor acordate lafinalul fazei de economisire, valoarea medie este de 50-60 de miide lei. Acestea dau cam 20% din volumul total de finanţări. Celemai multe credite au fost însă pentru renovări (de valoare maimică, acordate fără ipotecă - n. red.)".

Perioada de rambursare a creditului este egală cu cea deeconomisire. Astfel, o parte din creditele acordate au fostrambursate parţial sau chiar integral, astfel că RBL are în soldîmprumuturi de circa 11 mil. euro, vizibil sub totalul sumeloracordate, de 24 mil. euro. Cionga spune că pentru cei 23.000 declienţi care au contractat un credit statul a acordat în perioadade economisire prime de 31 mil. lei. Sumele economisite de ei seridicau la aproape 235 mil. lei (57 mil. euro). Adău­gând şicreditele luate, suma totală "injectată" în economie se ridică la88 mil. euro.

Pe această nişă mai activează şi BCR Banca pentru Locuinţe. Celedouă bănci au împreună circa 350.000 de clienţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO