Bănci și Asigurări

RBS: Piata ramane dificila, dar gasim si clienti buni

11.05.2010, 23:03 35

RBS Bank Romania a obtinut in primul trimestru un profit net de42,1 milioane de lei (putin peste 10 milioane de euro),reprezentand aproape o treime din castigul realizat pe tot anultrecut.

In 2009, profitul net a urcat la 130 mil. lei (aproape 31 mil.euro, calculat conform standardelor locale de contabilitate), maimult decat dublu, in lei, fata de cel raportat la Fisc pe anul2008. Cresterea a avut loc in ciuda majorarii cheltuielilor cuprovizioanele, care au afectat intreaga piata.

"Piata ramane dificila. Este recesiune, dar sunt si companiibune care vor sa faca investitii", spune Johan Gabriels,presedintele RBS Romania. Banca este controlata de grupul britanicRoyal Bank of Scotland, care a fost nationalizat la inceputulanului trecut, pe fondul problemelor financiare cu care seconfrunta. Gabriels spune ca de la inceputul anului tendinta decrestere a provizioanelor s-a atenuat, mai ales in zona de retail.RBS are circa 2.000 de clienti corporate, din care 30 au problemesi sunt inclusi pe o lista speciala, evolutia lor fiindmonitorizata lunar, fata de o frecventa standard semestriala.

"Vedem ca tot mai putini clienti (individuali, n. red.) auprobleme cu plata ratelor", spune Gabriels. El subliniaza insa pede alta parte ca nici cererea de credite nu da semne de revenire,clientii fiind probabil mai prudenti acum. "Scopul pentru anulacesta este sa ne intoarcem la nivelul expunerii de la sfarsitullui 2008. Ar insemna sa crestem cu circa 400 de milioane de euro,insa depinde daca vom gasi clientii potriviti." In alta ordine deidei, Gabriels spune ca 22% dintre cei 160.000 de clientiindividuali ai RBS lucreaza in sectorul de stat, astfel ca ar puteafi afectati de masurile de consolidare fiscala. "Am facut unstress-test dupa anuntarea masurilor, pentru a vedea care vor fiefectele. Ne va lovi cu cateva milioane de euro, insa depinde de cemasuri vor fi adoptate."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO