Bănci și Asigurări

Rekkers, BT: Am redus creditarea in valuta

Rekkers: Creditarea de retail in valuta este nesemnificativa

Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania: Avem un comision suplimentar la creditul in lei pentru ca in conditiile ingustarii marjelor de dobanda raportul intre risc si randament trebuie mentinut la un nivel prudent.

12.10.2008, 17:55 20

Banca Transilvania a redus la maximum creditarea in valuta a clientilor de retail in contextul scumpirii finantarilor in moneda straina si al noilor norme prudentiale impuse de BNR.

"In prezent, creditarea in valuta a persoanelor fizice este nesemnificativa, in conditiile cresterii preturilor si ale noilor norme administrative. Banca Transilvania, spre deosebire de alte banci din sistem, a creat in ultimul timp un portofoliu orientat preponderent in lei", a declarat Robert Rekkers, directorul general al bancii.
El spune ca la sfarsitul lunii septembrie ponderea creditului in lei urcase la 75% din total si este in continuare in crestere, considerand ca banca duce astfel o politica prudenta. La nivelul sistemului bancar, creditul in moneda nationala a avut in ultimul an o evolutie descendenta, de la 55% in iulie 2007 la circa 45% in iulie 2008. Creditul in lei are insa o pozitie majoritara in cazul creditului de consum.
In acelasi timp, Rekkers a precizat ca Banca Transilvania nu are in portofoliu credite in valute exotice.
Banca a modificat insa recent si conditiile de acordare a creditelor in lei prin introducerea unui comision suplimentar fata de perioada verii.
"In conditiile ingustarii marjelor de dobanda, raportul intre risc si randament trebuie mentinut la un nivel prudent", explica Rekkers aceasta decizie.
Banca Transilvania este unul dintre primii cinci jucatori de pe piata dupa active. Actionar semnificativ este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, care detine 15% din capitalul social si a sustinut in ultimii ani atragerea de finantari in valuta.
BT nu face insa parte din vreun grup bancar international care sa-i pemita accesul la linii de credit in valuta in conditii de pret mai favorabile, de unde si orientarea spre creditul in lei. Chiar si filialele de banci straine resimt insa scumpirea finantarilor de la bancile-mama.
In ultimele luni, BT s-a bazat pe piata locala pentru atragerea de lichiditati in euro, oferind dobanzi chiar si de peste 6% pe an, vizibil peste media pietei.
La noua luni, volumul resurselor totale atrase de la clienti a inregistrat o crestere de 19% fata de nivelul de la sfarsitul lui 2007 pana la circa 3,3 miliarde de euro. Desi plasamentele la clientela au urcat mai repede, respectiv cu 33%, soldul creditelor a reprezentat 93% din soldul depozitelor. La multe banci care fac parte dintr-un grup financiar international, inclusiv BCR - liderul pietei -, volumul creditelor a ajuns sa-l depaseasca pe cel al depozitelor in conditiile in care finantarea a fost asigurata de bancile-mama, iar populatia a devenit debitor net fata de sistemul bancar.
In acelasi timp, soldul imprumuturilor pe termen lung atrase de Banca Transilvania a scazut cu 8% in septembrie fata de sfarsitul lui 2007, pana la circa 2,2 miliarde de euro.
Pe primele noua luni ale anului, banca a obtinut un profit net de aproape 108 milioane de euro, inclusiv pe baza castigului provenit din vanzarea participatiei la Asiban.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO