Bănci și Asigurări

Restante in crestere la creditele in valuta, in scadere la creditele in lei

24.05.2004, 00:00 17



Romanii devin mai rigurosi la returnarea creditelor in lei. Cu toate ca volumul creditelor in lei acordate de banci in moneda nationala a continuat sa creasca in luna martie fata de luna februarie, restantele populatiei la rambursare in aceeasi perioada au fost in scadere nominala.



In cazul creditelor in lei acordate pe termen scurt (cele mai solicitate, cu volume ce au depasit in martie 77.408 de miliarde), restantele populatiei au scazut cu 3% comparativ cu nivelul din februarie, pana la 215 miliarde de lei. Restantele totale au crescut insa in aceasi perioada cu 15%, ajungand la 1.863 de miliarde.Creditele pe termen scurt acordate populatiei au insumat in martie aproape 11.000 de miliarde de lei, ponderea restantelor fiind de 2%.



Restantele la rambursarea creditelor in lei acordate pe termen mediu au scazut in martie cu 1,2%, pana la 330 de miliarde de lei. In cadrul acestora, restantele populatiei detin cea mai importanta pondere, de aproximativ 73%. Restantele populatiei insumeaza 241 de miliarde, in scadere cu 3% fata de februarie. Comparativ cu situatia din martie 2003, volumul restantelor totale a crescut de 3,6 ori, majorarea fiind insa de circa 5 ori in cazul intarzierilor la rambursarea creditelor acordate clientilor persoane fizice.



In cazul creditelor pe termen lung acordate in lei (aproape 6.000 de miliarde) restantele populatiei (reprezentand peste 99% din totalul sumelor datorate) au scazut in martie cu 14%, pana la 2,7 miliarde de lei. Restantele la rambursarea creditelor acordate pe termen scurt in valuta au avansat in perioada februarie - martie cu 7%, pana la 2.345 de miliarde de lei. Restantele populatiei au crescut cu 3,4 procente, pana la 10,6 miliarde de lei.Situatia este inversa in cazul imprumuturilor in valuta. La rambursarea creditelor pe termen mediu acordate in valuta s-au inregistrat in martie restante de 356 de miliarde de lei, in crestere cu 14,1% fata de luna februarie. Restantele populatiei s-au majorat cu 6%, ajungand la 45 de miliarde, in conditiile in care creditele acordate populatiei au depasit 7.000 de miliarde. Fata de martie 2003, volumul restantelor a urcat de patru ori.In cazul creditelor acordate pe termen lung in valuta, restantele au inregistrat o dinamica si mai accelerata. Astfel, sumele datorate au crescut in februarie - martie cu 39% pana la 40,6 miliarde de lei, in conditiile in care creditele au avansat cu doar 6 procente in aceeasi perioada, ajungand la 35.417 miliarde de lei. Restantele populatiei au scazut insa in acest interval cu 12%, pana la 1,7 miliarde de lei. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO