Bănci și Asigurări

RIB: americanul vine cu bani de acasa

24.05.2004, 00:00 38

Actionarul Romanian International Bank (RIB) a majorat capitalul social al bancii cu 102,6 miliarde de lei in cursul acestei luni, pana la 422,6 mld. lei. De asemenea, a fost aprobata recent o a doua majorare cu 50 mld. lei, programata sa aiba loc la sfarsitul lunii, care va duce capitalul la 472,6 mld. lei (circa 11,8 milioane de euro).
Majorarea capitalului social are ca scop dezvoltarea in continuare a retelei de sucursale a bancii, dupa ce anul trecut au devenit operationale sase noi succursale. Va fi sustinuta imbunatatirea sistemului informatic, precum si introducerea de noi produse si servicii financiare.
La inceputul acestui an, RIB si-a schimbat conducerea, functia de presedinte fiind preluata de Vasile Coman, fost director executiv al Fondului de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii. Pentru 2004, banca isi propune mentinerea unei strategii a "pasilor mici dar siguri". Pe langa extinderea retelei, RIB intentioneaza sa devina mai vizibila pe piata creditului. Banca nu si-a facut inca publice rezultatele financiare pe 2003.
Proprietarul RIB este, de acum doi ani, cetateanul american Daniel Kendrick Roberts, presedintele bancii Merchant's Bank of California. El detine in prezent 99,77% din capitalul bancii. Vanzatorul a fost atunci statul turc care dupa criza financiara prin care a trecut sistemul bancar turc in toamna anului 2000 a preluat banca Summer Bank, fostul actionarul majoritar al RIB.
Capitalul social al RIB a fost majorat atunci la 15,8 milioane de dolari. Roberts a platit pentru pachetul majoritar de actiuni in jur de 4,5 milioane de dolari, la care s-au adaugat 3,2 milioane de dolari sub forma majorarii de capital si a unui imprumut subordonat destinat sprijinirii bancii.
Initial negocierile pentru vanzarea RIB s-au purtat cu banca americana unde Roberts este actionarul majoritar. Daniel Roberts este presedintele Merchant's Bank of California si detine un pachet de aproape 80% din aceasta banca. Merchant's Bank of California, N.A. are sediul in Los Angeles si ofera servicii financiare de comert, factoring si de transferuri de bani in Romania.
Banca avea la sfarsitul lunii septembrie 2003 active de putin peste 815 miliarde de lei, nivelul acestui indicator fiind de 400 miliarde de lei in momentul preluarii bancii de catre noii actionari. Ca atare, cota de piata in sistem era de numai 0,1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO